Dačić: Vučić oštro odbio predlog SAD koji podrazumeva priznanje Kosova 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je dobio informaciju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beloj kući oštro odbio predlog koji je podrazumevao uzajamno priznanje Srbije i Kosova.

„Tačno je da je papir sa svim predlozima (koji su se pojavili u medijima), između ostalog i sa tačkom 10 (koja podrazumeva uzajamno priznanje), bio na pregovaračkom stolu (u Beloj kući). Dobio sam informaciju da je Vučić na vrlo brutalan način odbio tačku 10, rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo i da će se ponašati u skladu s Ustavom Srbije“, rekao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je kazao da papir s tim tekstom „nikad nije predočen delegaciji“ Srbije i ocenio da je u pitanju pokušaj da se prošire teme sastanka u Vašingtonu, pošto se „pričalo da će ekonomija biti na dnevnom redu“.

Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su danas posle podne počeli dvodnevne pregovore u Beloj kući u Vašingtonu. Domaćini sastanka su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali koji je s Vučižem u Vašingtonu, rekao je ranije novinarima da je delegaciji Srbije uručen papir prema kojem Srbija treba da prizna nezavisno Kosovo.

Grenel je međutim ubrzo negirao da se od Vučića traži da prizna Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je večeras da predlog dokumenta koji su SAD danas ponudile Srbiji na pregovorima s Prištinom u Beloj kući, predstavlja „veliki minus“ za američkog predsednika Donalda Trampa.

Dačić je na beogradskoj TV-Pink rekao da dokument sa 16 tačaka, u čijoj tački 10 se Srbija i Kosovo obavezuju na uzajamno priznanje, za Trampa predstavlja unutrašnjopolitički potez koji treba da mu pomogne u kampanji pred predsedničke izbore u SAD 3. novembra.

„Taj predlog (sa uzajamnim priznanjem) je auto-gol Trampa. Ako ga je neko savetovao ili je neko to uradio bez njegovog znanja, mislim da je ovo njegov veliki minus u kampanji. Šta Tramp dobija spoljnopolitičkim dogovorom koji je na štetu Srba?“, upitao je Dačić.

Ocenio je da su Trampu na izborima „potrebni srpski glasovi“, dok Albanci u SAD glasaju za kandidata opozicionih Demokrata, Džozefa Bajdena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari