Ministarka pravde Srbije Snežana Malović susrela se juče u Strazburu s generalnim sekretarom Saveta Evrope Terijem Dejvisom i predala mu ratifikacione instrumente šest evropskih konvencija SE, koje su usvojene u srpskom parlamentu.

Rečje o konvencijama iz oblasti visokotehnološkog kriminala, borbe protiv terorizma, trgovine ljudima, oduzimanja imovine stečene krivičnim delom.

Teri Dejvis je izrazio zadovoljstvo značajnim napretkom koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu i istakao značaj konvencije o trgovini ljudima i borbi protiv terorizma za napredak demokratizacije u Srbiji.

– Napredak koji je Srbija ostvarila je jasno reflektovan i u poslednjem Monitoring izveštaju Saveta Evrope i odluci Komiteta ministara. Na ovaj način, Srbija je još jednom dokazala svoj status razvijene evropske zemlje koja uvažava demokratske principe i institucije i međunarodne standarde – izjavio je Dejvis. On je pružio podršku procesu reforme pravosuđa u Srbiji i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministarka pravde Snežana Malović je obavestila generalnog sekretara SE o napretku dosadašnjeg toka reforme pravosuđa i istakla reforme u borbi protiv korupcije. Ona je upoznala Dejvisa i s stavom Vlade Srbije da se u narednom periodu suoči sa organizovanim kriminalom.

– Ova poseta je od velikog značaja za dalju podršku SE u demokratskim reformama u Srbiji i ubrzaće dalji proces evropskih integracija naše zemlje, imajući u vidu značaj mišljenja eksperata SE u institucijama u Briselu – rekla je Malovićeva.

Ministarka pravde susrela se juče i sa generalnim sekretarom Parlamentarne skupštine SE Mateom Sorinasom, generalnim sekretarom za pravna pitanja Filipom Bojom, sa kojima je razgovarala o uspostavljanju vladavine prava i pravnoj sigurnosti u Srbiji.

Malovićeva će danas razgovarati sa Tomasom Markertom, zamenikom sekretara Venecijanske komisije SE, i Tomasom Hamambergom, komesarom za ljudska prava SE.

Loran: Konstruktivna saradnja sa Srbijom

– Srbija napreduje svakoga dana što je dokumentovano u poslednjem izveštaju Monitoringa koji sprovodi SE. Veoma smo zadovoljni što imamo konstruktivnu saradnju s Srbijom, ali je tu preostalo još posla – rekao je Žan Luj Loran, generalni direktorom za politička pitanja SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari