Nakon što je deset članova Republičke izborne komisije iz DS-a podnelo ostavke, juče je to isto učinio i Dejan Đurđević, zamenik predsednika RIK-a i član Srpske napredne stranke. Đurđević je u ostavci, koju je dostavio Skupštini Srbije, naveo da je, iako je taj posao obavljao profesionalno i u skladu sa važećim propisima, ostavku podneo zbog toga što javnost u Srbiji ne odobrava propise na osnovu kojih su određivane naknade za rad u RIK-u. Đurđević je, da podsetimo, podigao najviše novca, 2.718.152,82 dinara, kao naknadu za rad u prošloj godini.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je juče novinarima u parlamentu da su ostavke deset članova Republičke izborne komisije iz redova DS-a zavedene i da očekuje da će one biti usvojene na sledećoj sednici parlamenta. Upitana da li će neko od članova DS-a koji su podneli ostavke snositi odgovornost i da li će nadoknade u RIK-u biti smanjene, Trivan je podsetila da se u RIK-u nalaze predstavnici svih stranaka, dodajući da se u obrazloženju ostavki koje su podneli predstavnici DS navodi da je to samo prvi korak.

– Pošto DS ima većinu u RIK-u, očekujemo da to iskoristimo i da sistematski uredimo funkcionisanje RIK-a i drugih institucija kako bismo onemogućili ovakvo trošenje sredstava – navela je portparolka DS-a.

Ona je dodala da će na taj način trošenje sredstava u RIK-u i mnogim drugim institucijama biti dovedeno u red. Trivan je, međutim, rekla da ne zna ko je od članova RIK-a uzimao nadoknade i koliko su one iznosile, ističući da „samo zna da zakon nije prekršen“. Prema njenim rečima, svi su se ponašali prema unutrašnjim pravilima RIK-a.

– Predstavnici DS-a nisu prekršili nijedno pravilo. Ostavke su podneli da bi pokazali da se ne slažu sa takvim ponašanjem i žele da pokažu drugačiji stav prema institucijama, a ne zato što su loše radili svoj posao ili zloupotrebili položaj. DS će podneti novi spisak svojih predstavnika za članove RIK-a i očekujemo da će to biti tema sledeće sednice Skupštine Srbije – objasnila je Jelena Trivan.

Veljko Odalović, sekretar Republičke izborne komisije, čija je nadoknada za rad u RIK-u iznosila 2.306.844 dinara, rekao je juče novinarima da je novac koji je članovima Komisije prošle godine isplaćen zarađen, jer su danima radili po 24 časa.

– To je bio ogroman posao. Sproveli smo redovne, lokalne, izbore na Kosovu i Metohiji. Poslovi koji su u prošloj godini obavljani bili su izuzetno teški i zahtevali su izuzetno angažovanje ljudi. O tome da li je primeren obim sredstava koja su isplaćena članovima RIK-a, članovima proširenog sastava i zaposlenima može da se razgovara i ima prostora i za određene korekcije – rekao je Odalović, dodajući da su sve naknade isplaćene u skladu sa odlukama RIK-a.

Odalović smatra i da je Komisija radila visoko profesionalno i da nijedan izborni proces nije doveden u pitanje, niti je postojala bilo kakva sumnja. On smatra da će RIK mnogo izgubiti odlaskom članova koji su podneli ostavke, jer se radi o vrsnim pravnicima, vrlo iskusnim u ovoj problematici, a najavio je da će novi saziv RIK-a odrediti pravila o naknadama koja će biti transparentnija i dostupnija.

Upitan da li bi članovi RIK-a trebalo da vrate novac koji su dobili, on je odgovorio da je svakom članu ostavljeno da odluči da li će to učiniti, ali je napomenuo da nema ništa protiv formiranja Državne izborne komisije uz opasku da će i ta nezavisna komisija koštati, a koštaće i izbori, ma ko ih sprovodio.

Organizacija za borbu protiv korupcije Transparentnost Srbija ukazala je juče da RIK nikada nije izvršio svoje zakonske obaveze u vezi s kontrolom izveštaja o finansiranju izbornih kampanja. RIK nije kontrolisao izveštaje sa izbora 2008, a posle kontrole izveštaja iz 2004. i 2007. konstatovane su povrede zakona, ali RIK nikada nije, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenulo prekršajni postupak protiv odgovornih stranaka.

Transparentnost je ukazala da bi takvo očigledno kršenje zakonskih dužnosti trebalo da bude sasvim dovoljan razlog za razrešenje članova RIK-a, kao i da su štete nastale zbog toga neuporedivo veće od novca koji je van uvida javnosti bio isplaćivan kao naknada članovima RIK-a.

U saopštenju se takođe podseća da je Transparentnost Srbija u dva navrata upućivala RIK-u predloge za izmenu Poslovnika tog tela, koji su imali za cilj da se Komisija ozbiljnije posveti sprovođenju kontrole izveštaja o finansiranju kampanja. Ta inicijativa, međutim, nije ni razmatrana, čime su se RIK i stranke čije interese njegovi članovi očigledno zastupaju, javno legitimisali kao zagovornici prihvatanja stanja u kojem „svi krše zakon“ i „niko nije kriv“.

 

Ministar ne može biti član Komisije

Beograd – Ministar Vlade Srbije ne može da bude član RIK, stav je Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa koji je na jučerašnjoj sednici zatražio od RIK-a i Skupštine podatke o tome na osnovu kog akta i kakvih merila su članovima RIK-a isplaćivane naknade za rad. Takođe, Odbor traži podatke o tome ko su, zbog čega su angažovani i koliko su bili plaćeni spoljni saradnici RIK-a i da li među članovima RIK-a i njihovim spoljnim saradnicima ima bliskih srodnika narodnih poslanika i članova RIK-a, saopštio je Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa. Odbor je ocenio da se članstvo u stalnom sastavu RIK-a protivi zabrani mogućeg sukoba javnog i privatnog interesa i zabrani postojanja odnosa zavisnosti, ako položaj i prinadležnosti funkcionera u obavljanju osnovne javne funkcije neposredno zavise od rezultata izbora. Imenovanje bliskog srodnika funkcionera za člana Izborne komisije u stalnom sastavu može se, u zavisnosti od okolnosti, slučaja i mogućnosti uticaja funkcionera na imenovanje, smatrati korišćenjem javne funkcije za sticanje koristi ili pogodnosti za povezano lice, čime se povređuje odredba člana 4. stav 2. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, stav je Republičkog odbora. Saglasno svojim ranijim pravnim stavovima i mišljenjima i mišljenju donetom na jučerašnjoj sednici, Odbor će, u zavisnosti od pribavljenih podataka, odlučiti o tome da li ima osnovane sumnje da je povređen Zakon o sprečavanju sukoba interesa i da li je potrebno i protiv koga pokrenuti postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari