Poslanici Skupštine Srbije juče su različito reagovali na proglašenje Statuta Vojvodine. I dok predstavnici pozicije smatraju da je Statut u skladu s Ustavom Srbije, dotle poslanici opozicije navode da će posledice proglašenja Statuta biti dugoročne i nesagledive, jer taj akt predstavlja nameru vladajuće koalicije da se u Pokrajini uspostave elementi državnosti.

Nova Srbija najavljuje da će tražiti procenu ovog akta pred Ustavnim sudom Srbije i podseća da je na taj statut koalicija DSS-NS podnela 68 amandmana koje Skupština Vojvodine nije prihvatila. Kao protivustavne, NS je ocenila delove Statuta kojima se precizira pitanje imovine, nadležnosti, pravo na zakonodavnu aktivnost i uspostavljanje međunarodnih odnosa Vojvodine.

Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, smatra da bar u četiri ili pet delova Statuta ima naznaka da bi oni koji su sada u većini u Vojvodini voleli da ona bude u većoj meri samostalna u odnosu na Srbiju, i to više nego što Ustav dozvoljava.

– Očigledno je da je sada Vojvodinu zahvatio talas separatizma ljudi koji su trenutno na vlasti – istakao je Nikolići dodao da će SNS, kada Statut bude stigao u Skupštinu Srbije, zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

– Ustavni sud može čak da obustavi raspravu o tome. Ima elemenata u Statutu koji Vojvodini daju neke elemente državnosti, što nije spojivo s Ustavom Srbije. Mi ćemo to argumentovano da dokazujemo. Sve dokaze ćemo predočiti i Ustavnom sudu koji bi trebalo da i sam zbog ovolike zabrinutosti javnosti i zbog istorije Srbije u kojoj je sve počinjalo ovakvim ustavima i odlukama, zaseda i donese odluku da li je Statut u skladu ili ne sa Ustavom – rekao je Nikolić.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija napomenula je juče da je Statut Vojvodine u skladu sa Ustavom Srbije i da treba učiniti napor da se postigne što veća saglasnost u vezi s tim dokumentom. Kolundžija je novinarima u parlamentu rekla da ne očekuje opštu političku saglasnost, jer je, kako je ocenila, takvu saglasnost nemoguće postići zbog suprotnih pogleda stranaka na neke političke teme.

– Problem je što su političke opcije zaista na dva različita pola kada se posmatra određeno pitanje- rekla je Kolundžija.

Ona je naglasila da DS nije spremna da donosi akte kojima se krši Ustav Srbije, a to se odnosi i na Statut Vojvodine. Prema njenim rečima, za tu stranku bitno je da se svi elementi autonomije koje dopušta Ustav Srbije realizuju kroz statut.

Dušan Bajatović, potpredsednik Socijalističke partije Srbije, smatra da dogovor oko Statuta Vojvodine u Skupštini Srbije nije moguć, s obzirom na ponašanje stranaka koje su glasale protiv Statuta u Skupštini Vojvodine.

– Njihovo ponašanje je dnevno politički pristup, jer je Koštunica u svom predlogu ustava, koji nije usvojen, dao Vojvodini mnogo više nego što je ovim statutom dato. Mislim da je u pitanju potreba opozicionih stranaka da u prepakovanju političke scene u Srbiji ne izgube u svom biračkom telu, a teško da nešto mogu da dobiju – rekao je Bajatović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari