Džuda: Grenelov demanti je potvrda da sam u pravu 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic (Arhiva)

Bio sam veoma srećan što je Ričard Grenel rekao da je pogrešna moja tvrdnja da bi SAD „volele da se brzo kreće u pravcu velikog sporazuma“.

To je značilo da sam „pogodio u žicu“ jer je ono što sam rekao tačno. Grenel se ne bi mučio da me osudi u Trampovom stilu da nisam bio u pravu! Da ono što sam rekao nije istina, on se nikad ne bi trudio da reaguje. Amerikanci su ljuti što je ova informacija objavljena i, sumnjam, zbog toga što ne može da se postigne dogovor, kaže za Danas Tim DŽuda, britanski novinar i stručnjak za Balkan, komentarišući oštar demanti koji mu je putem Tvitera uputio specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

DŽuda je, podsetimo, na Tviteru napisao nakon najnovijeg sastanka predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, održanog u Grenelovom prisustvu, da su Vučić i Tači razgovarali u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo, ali Srbija ne bi više sprečavala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

* Srpski predsednik kazao je nakon povratka iz SAD da „ima mnogo lažnih vesti da je napravljen plan za rešavanje kosovskog pitanja“. Šta Vi mislite o tome?

– Nije to pitanje „lažnih vesti“ kada se radi o ozbiljnim analitičarima i novinarima. Priča o lažnim vestima je samo način da se pokuša da se oni oklevetaju i ućutkaju, naročito kada su oni na tragu nečega. Pravi novinari nemaju nikakav motiv da šire lažne vesti, u suprotnom oni ne bi bili pravi novinari. Kada je Vučić rekao da sam ja srećan samo kada se nešto loše dešava Srbima, silno je pogrešio. Najnovija priča koju sam napisao za Ekonomist je o brilijantnom tehnološkom sektoru u Srbiji, koji „cveta“ (i o potencijalu da „procveta“ proizvodnja litijuma) i koliko su Srbi divni. Siguran sam da mu je gospođa Brnabić pokazala taj članak! Želim svima na Zapadnom Balkanu sve najbolje i kada vidim šansu da pišem o njima, to činim.

* Tvitovali ste da se „mnogo toga dešava iza scene“. Prema Vašem mišljenju, zašto Tači i Vučić uporno kriju sve detalje međusobnih razgovora od javnosti?

– Prvo, zbog toga što nemaju dogovor. Ne postoji nikakav sporazum o određenim stvarima, uključujući Zajednicu srpskih opština. Za Tačija, problem je što ne može ništa da sprovede u delo. Amerikanci nastoje da se pretvaraju da je on i dalje nadležan, ali on to nije. Aljbin Kurti je sada nadležan. Za Vučića, mnogo toga što govore može da bude iskorišćeno protiv njega na izborima, stoga bi bilo bolje da se to „skloni“ (od javnosti). Na primer, ključni deo diskusije je priznanje – i ideja koju oni razmatraju jeste da mada Srbija ne bi priznala Kosovo, ne bi ni stajala na njegovom putu da postane član UN, što je svojevrsno defakto priznanje. Ukoliko se Srbija ne bi protivila tom članstvu, onda postoji teorija da Rusija ne bi bila „više srpska od Srbije“. Ali, shvatate zašto on (Vučić) ne želi da se to iskoristi protiv njega.

* Prema Vašim informacijama, da li je jun rok za sporazum o Kosovu, kao što tvrde pojedini kosovski mediji?

– Ne znam ništa o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari