Razgovorima s delegacijom Vlade Srbije i premijerom Ivicom Dačićem, evropski komesar za proširenje Štefan File počeo je juče kasno po podne dvodnevnu posetu Beogradu posvećenu pripremama za početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Komesar će se danas sastati s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a obratiće se poslanicima Narodne skupštine na posebnoj sednici parlamenta.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Beogradu, File je došao kako bi „poželeo dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima s EU“. „Odluka o otvaranju pristupnih pregovora predstavlja veliki uspeh srpskog rukovodstva, čime se nagrađuju kontinuirani napori ulagani tokom prošle decenije. Ti napori moraju biti nastavljeni: proces pregovaranja je zahtevan i traje godinama“, poručio je File uoči dolaska u Beograd.

Štefan File će sagovornicima predstaviti „neophodne strukture koje zemlja mora da ima za proces pregovora i potvrdiće prioritete za evropsku agendu Srbije, koji se tiču nastavka reformi, sprovođenja briselskog sporazuma s Prištinom, ali i uloge u regionu i promovisanju pomirenja“, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Premijer Dačić je ranije izjavio da će s komesarom Fileom početi razgovori o pregovaračkom okviru i da je EK već odredila 18 oblasti u kojima će obaviti analitički pregled zakonodavstva (skrining) u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, komesar EU će obavestiti državno rukovodstvo Srbije da će pregovori početi ne samo poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, već i poglavljem 35, koje se zove „ostala pitanja“, a koje će obuhvatiti promenu Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom. To praktično znači da pregovori Srbije o pristupanju EU neće moći da budu uspešno okončani bez pune normalizacije odnosa s Prištinom.

U delegaciji Srbije koja se juče sastala s delegacijom EK na čelu s Fileom bili su, pored premijera Dačića, potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Sa komesarom za proširenje u Beograd je došao i ekspertski tim EK, čiji će članovi danas u Beogradu održati seminar za zaposlene u državnoj upravi Srbije koji će biti neposredno uključeni u proces pregovora.

EK će pregovarački okvir za Srbiju podneti Grupi za proširenje EU na zasedanju u Briselu 26. jula. Taj okvir potom mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet, što će se najverovatnije dogoditi u decembru. Do kraja januara bi onda bila održana prva međuvladina konferencija EU – Srbija, koja bi bila i zvaničan početak pregovora.

Dačić o pregovaraču

„Nema nedoumica kada je reč o šefu pregovaračkog tima sa EU, već se postavlja pitanje šta je najbolje rešenje“, rekao je juče premjer Dačić, koji je pritom konstatovao da su „oni koji govore da Srbija nije dobila datum najglasniji kada je u pitanju razlog zašto još nije određen pregovarač“. „A šta će nam pregovarač ako nismo dobili datum?“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari