General-major Franko Federići novi komandant KFOR-a 1Foto: Kosovo Force - KFOR (Arhiva)

Kosovske snage pod vođstvom NATO imaju novog komandanta, general-majora Franka Federićija, iz italijanske vojske, koji je preuzeo dužnost general-majora Mikelea Risija na kraju njegovog jednogodišnjeg operativnog mandata na čelu Kfora.

Od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor je redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, dok je usvajao sve preventivne mere koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe, rekao je Risi predajući dužnost..

Kfor doprineo lokalnom odgovoru na korona virus donacijom opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama na Kosovu i olakšavanjem isporuke pomoći zemalja NATO i partnera.

Pomoć je pružena na nepristrasan način svim zajednicama na Kosovu, takođe i kroz brojne projekte u oblasti obrazovanja, navodi se u saopštenju. Tokom mandata Risija, Misija Kfor je ojačala saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom Sveta bezbednosti UN 1244.

U isto vreme NATO misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog, navodi se u saopštenju Admiral Robert P. Burk, komandant NATO komande združenih snaga u Napulju, zahvalio je Risiju na važnim rezultatima postignutim tokom njegovog mandata, a potom je poželeo dobrodošlicu Federićiju i sve najbolje za njegov predstojeći mandat.

Federići je rekao da su zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh misije, ne samo u okviru Kfora, već i kod drugih međunarodnih organizacije i institucija na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari