Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

„Ako neko otvori (pitanje) granice onda otvaramo i grobove onih zbog kojih smo ovde, otvaramo njihove rane i stradanja. Onaj ko odvede u pitanje ove granice je neprijatelj Kosova“, kazao je Haradinaj.

Ističući da je 11. godišnjica proglašavanja nezavisnosti Kosova započela u Dečanima, Haradinaj je rekao da to mesto to i zaslužuje.

„Dečani i ovaj deo Dukadjinija (Metohija) ima zasluge za slobodu naše zemlje, nezavisnost“, kazao je Haradinaj, a preneo njegov kabinet.

Haradinaj je podvukao da je rat iz 1998-1999 godine uz pomoć NATO-a, predvođen SAD kojima je Kosovo, kako je rekao, zahvalno, ostvario deo prava Albanaca koji su bili taoci hiljadama godina.

Govoreći o proglašavanju nezavisnosti, Haradinaj je rekao da su prava Albanaca minimum kompromisa „i budući da je tako, svaki Albanac ima obavezu da brani Kosovo od 17. februara 2008, na šta obavezuje i Ustav Kosova“.

Ponovio je da će takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se uvoze na Kosovo ostati na snazi sve dok Srbija ne bude priznala Kosovo.

Povezani tekstovi