– Hašim Tači je sinoć izabran za predsednika Kosova, nakon tri kruga glasanja u kosovskom parlamentu. On je u trećem krugu osvojio 71 glas, u kome je za izbor bila dovoljna prosta većina od 61 glasa, prenose kosovski mediji.Tači u dva kruga nije dobio potrebnih 80 glasova, odnosno u prvom je dobio 50 a u drugom 64 glasa.Za izbor Tačija za predsednika Kosova glasali su i poslanici Srpske liste.

U trećem krugunjegov suparnik iz njegove stranke Rafet Rama je dobio podršku dvojice poslanika, a prethodno je imao dva glasa više.Hašim Tači je u govoru u parlamentu nakon što je izabran za predsednika Kosova posebno zahvalio poslanicima Srpske liste što su glasali za njega i ukazali mu poverenje.

-Radiću na zaštiti ustava i graditi novo evopsko Kosovo koje bi bilo deo Evropske unije i NATO i nastavilo da ima odlične odnose sa SAD – rekao je Tači.

Tačijeve pristalice sinoć su slavile na prištinskom Trgu Majke Tereze uz zastave Kosova, Albanije, SAD i vatromet, ali i uz veliko prisustvo policije. Poslanici kosovskog parlamenta u petak su na svečanoj sednici birali naslednika Atifete Jahjage na predsedničkoj funkciji, ali je zasedanje prekinuto nešto posle 14 sati budući da su predstavnici opozicije bacili suzavac u sali. Kandidati za predsednika Kosova su šef kosovske diplomatije i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači i njegov stranački kolega, poslanik Rafet Rama. Incidentu, koji je postao uobičajeni prizor u radu skupštine u Prištini u proteklih pola godine, prethodila je oštra rasprava poslanika vladajuće koalicije koju predvodi Demokratska partija Kosova, i opozicije.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Beriša ocenio je da Tači ne bi trebalo da postane predsednik jer „želi da Kosovo učini nefunkcionalnom državom u kojoj će da formira zajednicu srpskih opština“, a lider te stranke Fatmir Ljimaj izneo je tvrdnju da će u slučaju glasanja za novog predsednika biti produbljena politička kriza, pa je potrebno organizovati izbore. Poslanica vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Melihate Termokoli poručila je opoziciji da „ruši državu“. Prema mišljenju Donike Kadaj Bujupi, šefice poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Tači je „prošle godine radio u interesu Srbije, a Srbija i dalje ima neprijateljski stav prema Kosovu“.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri izjavio je za kosovske medije da parlament nema „demokratski legitimitet i legalitet da bira predsednika“. „Jasno je da se Hašim Tači bira za predsednika uz blagoslov Vučića“, kazao je Imeri. S druge strane, šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci pozvao je opoziciji da svoje nezadovoljstvo ne pokazuju nasiljem već da to iskažu putem dijaloga.

Jučerašnja sednica počela je sa jednočasovnim zakašnjenjem, uz prisustvo američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavija i predstavnika EU Samuela Žbogara. Među prisutnim poslanicima bili su i predstavnici Srpske liste, dvojica srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, te zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović. Parlamentarno zasedanje obeležile su demonstracije nekoliko stotina ljudi koji su bili raspoređeni duž centralnih ulica u Prištini, te višednevno „kampovanje“ pojedinih pristalica opozicije u šatorima, koji zahtevaju raspisivanje vanrednih izbora. Kako bi se izbegao mogući sukob Tačijevih pristalica i demonstranata u slučaju izbora predsednika, Tači je u četvrtak uveče pozvao svoje simpatizere da njegov eventualni izbor proslave kod kuće, u krugu porodice. Opozicija traži i ostavku Vlade zbog, kako navode, štetnih sporazuma sa Srbijom o ZSO i Crnom Gorom o demarkaciji granice.

EU pozvala na politički dijalog

Šef kancelarije EU na Kosovu pozvao je juče kosovsku vladu i opoziciju na politički dijalog u interesu građana. „Verujemo da je Kosovo dostiglo fazu u kojoj bi trebalo da dokaže da može da se samo nosi sa svojim problemima“ istakao je Žbogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari