Građanski preokret ne izlazi na izbore 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Građanski preokret saopštio je danas da ne izlazi na izbore zakazane za 21. jun. To je, kako navode, konačna odluka koju je doneo Upravni odbor udruženja, a na osnovu rezultatima ankete sprovedene među članovima organizacije.

„Nedvosmislena većina od 89,74 odsto anketiranih podržala je bojkot predstojećih izbora“, navode u saopštenju.

Građanski preokret smatra da Srbija više nema elementarne karakteristike demokratskog društva poput slobodnog političkog organizovanja, slobode govora i medija i izbore bez pritisaka i ucena, a zarad izražavanja slobodne volje građana.

„Ne samo izborni uslovi, nego čitav društveni kontekst, u kojem je predsednik republike uzurpirao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, opozicija se tretira kao izdajnička i kriminalna, pravosuđe je neefikasno i selektivno, a javna scena je prepuna govora mržnje, kleveta i besmislenih bulevarskih performansa – nije ambijent u kojem se mogu održavati demokratski izbori. Srbiji nije potrebno farsično glasanje koje bi dalo prividni legitimitet izvršnoj vlasti, već društveni dijalog o načinima da se ožive demokratska načela i procedure koje su zapisane u ustavu i zakonima, ali se u praksi ne poštuju“, ističu saopštenju.

Dodaju da će Građanski preokret i u narednom periodu biti posvećen jačanju građanske svesti i odgovornosti za učešće u procesima kojima se gradi demokratsko i slobodno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari