Jeremić: Vlast nepotrebno ušla u svađu sa EU tokom epidemije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je vlast usred epidemije virusa korona i vanrednog stanja potpuno nepotrebno govorila loše o Evropskoj uniji zarad sticanja političkih poena.

„Potrebno je prekinuti svađe i vređanje svih međunarodnih aktera koji u Srbiji imaju uticaj. Način na koji su se zvaničnici iz Srbije odnosili prema EU na konferencijama za novinare i u javnim nastupima na početku vanrednog stanja je nešto što je bilo apsolutno nepotrebno“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, rekao je da je Evropa prošla kroz teške trenutke tokom pandemije i da ni danas „stvari ne funkcionišu baš najbolje u EU kao rezultat krize“, ali da to nije razlog da se otvara front sa izuzetno važnim političkim i ekonomskim partnerom Srbije.

Jeremić je naveo da će hladni rat između SAD i Kine pogoditi ceo svet, pa i Srbiju, i da će postati sastavni deo stvarnosti u kojoj se odvija politički i ekonomski život.

„Ništa više neće biti kao pre i stvari će se promeniti velikom brzinom. Strateški trendovi koji bi ranije trajali 10 godina, sada će postati stvarnost za svega godinu ili dve. O tome bi trebalo da razmišljamo kada budemo pravili planove za budućnost srpske ekonomije, obrazovanja, zdravstva… Sve bi trebalo posmatrati u kontekstu nove realnosti u kojoj će odnosi dve supersile biti sve oštriji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom događaja u Crnoj Gori i hapšenja vladike Srpske pravoslavne crkve Joanikija, rekao da je očigledno da je situacija u toj susednoj državi „na ivici ključanja“ i da ponašanje vlasti u Podgorici nimalo ne doprinosi stabilizaciji.

„Narodna stranka je mesecima upozoravala srpsku javnost i vlast na pokušaj nasilne promene identiteta i formiranja novih crkava ne samo u Crnoj Gori, nego i na Kosovu i Metohiji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se srpska vlast ponela neodgovorno jer na te probleme nije dovoljno odlučno ukazivala partnerima u Evropi i SAD, koji su veoma osetljivi na pitanja verskih sloboda.

„Važno je i izbeći rečnik i retoriku koji bi samo nastavili da dolivaju ulje na vatru, jer to je ono što crnogorska vlast želi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom prekida štrajka glađu predsednika Dveri Boška Obradovića, rekao da je to dobra vest, jer je Obradovićevo zdravlje bilo ugroženo.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je juče i danas razgovarao sa mnogim međunarodnim zvaničnicima, pre svega evropskim, i dodao da za sada ne postoji „konačna odluka u okviru Evrope da li će uopšte biti u prilici da pošalje posmatrače ako izbori u Srbiji budu održani 21. juna“.

Jeremić je istakao da je važno da se opozicija konsoliduje i da se bori protiv sistema bez spremnosti da u njemu parazitira i da vreme ne troši na međusobne sukobe, nego da građanima predstavi zašto ne bi trebalo da izađu na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari