Foto: Twitter / @APEL100Jankovic

Janković je pred brojnim okupljenima rekao da ovo ne sme da bude zemlja u kojoj ljudima pljačkaju kuće, dok policija čuva moćnike i da „ovo ne sme da bude zemlja fantomki“.

„Hoćemo da budemo informisani, a ne informerisani. Neću obećati kako ću vas ja zaposliti, lečiti… Poslodavac treba da zapošljava, doktor da leči, a svima njima treba država, naglasio je Janković. 

On je dodao da je građanima dosta vređanja zdravog razuma i ponižavanja, kao i Beograda na vodi i Srbije na hlebu i vodi i obećao da će vratiti dostojanstvo narodu, a institucijama smisao. „Ovo u čemu sada živimo nije država, ovo je privatna firma radikalske porodice Topalović koji se svađaju oko plena – a to dalje neće moći“, poručio je Saša Janković sinoć.

Predsednički kandidat je istakao da će vratiti državu, jednu po jednu instituciju i bez straha. „Obećavam da, kada postanem predsednik, nećete imati više prava od onih koji nisu glasali za mene“, rekao je na skupu bivši zaštitnik građana.

Kako je javio reporter Danasa sa lica mesta, uz zvuke bubnjeva, u do poslednjeg mesta ispunjenoj novobeogradskoj Hali sportova, na binu je večeras na početku izašlo 100 javnih ličnosti koje su podržale kandidaturu bivšeg ombudsmana Saše Jankovića za predsednika Srbije. Na posletku, i sam Janković ušao je u halu uz ovacije okupljenih.

Okupljenima se obratila majka Alekse Jankovića, dečaka koji je izvršio samoubistvo zbog nasilja koje je trpeo od vršnjaka u školi, a ovacijama prisutnih je ispraćeno i obraćanje proslavljenog košarkaškog stručnjaka Dušana Ivkovića. „Današnja vlast najgora je od svih pređašnjih! Ovo ovde, svi mi zajedno, biće lavina koja će oboriti tu vlast“, poručio je poznati košarkaški trener.

Poznati pop pevač Vlado Georgijev takođe se pojavio u Hali sportova kao jedna od ličnosti koje podržavaju Jankovića u trci za predsednika Srbije. „Prvi put u životu sam istupio da podržim nekog, zato vas molim da ne bude – ‘pada kiša, ne mogu na glasanje'“, rekao je okupljenima Georgijev.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković je sa bine poručio da političari u Srbiji moraju na popravni ispit. „Da završimo ono što nismo pre deceniju i po“, zaključio je Živković.

Foto: DS

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, izjavio je da se Srbija raspada zbog onih koji su danas na vlasti i koji svakodnevno žrtvuju druge, da bi sačuvali sebe. On je rekao da je ponosan što može večeras da se obrati u ime Demokratske stranke, kao stranke koja je ključna za promene u Srbiji, zato što Saša Janković neguje i predstavlja vrednosti na kojima Demokratska stranka insistira već punih 27 godina.

„Saša Janković je oduvek bio principijelan u poštovanju rada i zakona, govorio je i kada su drugi ćutali. Građani zaslužuju predsednika kome Srbija nije usputna stanica, a mesto predsednika rezervna pozicija. Srbija zaslužuje predsednika koji će da ujedini zemlju i prevaziđe podele u Srbiji kao zaštitnik i građana i države“, zaključio je Šutanovac.

Na početku svog govora, akademik Dušan Teodorović poručio je građanima da moraju da se bore kako bi povratili državu koju su im ukrali i da je najveća greška u istoriji naše zemlje napravljena posle petog oktobra, jer nije sprovedena lustracija. „Da se to desilo, mi danas ne bismo pričali ni o Vučiću i Nikoliću, ni o Šešelju i Dačiću koji uništavaju našu Srbiju“, rekao je Teodorović dok su okupljeni reagovali zvižducima na svako od pomenutih prezimena.

Među javnim ličnostima koje su i večeras podržale Sašu Jankovića bile su i Tatjana Vojtehovski, Aleksandar Odžić, Branislava Kostić, Predrag Voštinić, Branislav Trifunović, Branislav Lečić, Ognjen Radivojević, Zdravko Šotra, Branko Cvejić, Predrag Koraksić Koraks…

Početkom februara, Janković je , podneo ostavku na mesto zaštitnika građana na kome je bio deset godina i objavio da će se kandidovati za predsednika.

Biljana Popović Ivković: Zloupotreba majke Alekse Jankovića

Biljana Popović Ivković, članica Predsedništva Srpske napredne stranke, saopštila je večeras   da je Saša Janković danas zloupotrebio majku Alekse Jankovića, koji je tragično izgubio život u maju 2011. godine, zato što je bio maltretiran od strane svojih školskih drugova. „Skandalozno ponašanje Saše Jankovića nema opravdanje, pogotovo zbog činjenice da je on i tada obavljao funkciju Zaštitnika građana i dužan je da zna činjenice o ovom tragičnom slučaju. Podsećam Jankovića da se ova tragedija dogodila u vreme kada je Srbijom upravljala upravo Demokratska stranka, čiji je on danas kandidat, i u periodu kada je on obavljao funkciju Zaštitnika građana“, ističe se u saopštenju koje je poslala SNS medijima.