Jovanović: Đilasov stav o Kosovu je ohrabrujući 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Neki vid ukrupnjavanja opozicije je neophodan, ali u tom ukrupnjavanju politika i ideologija ne smeju biti stavljene u drugi plan.

U tom smislu, izjava Dragana Đilasa da se ne sme ništa preduzimati ili potpisivati što bi podarilo dodatni legitimitet secesiji Kosova i Metohije zvuči ohrabrujuće. Sa njim sam se nedavno sastao kako bi razgovarali o opštem stanju u zemlji ali i Beogradu koji je arhitektonski unakažen, a ovlaš smo se dotakli i ideje saveza za Srbiju, o čemu će u budućnosti biti vremena za razgovor. U kontekstu krajnje onespokojavajućih i sve eksplicitnijih poruka vlasti o problemu naše južne pokrajine kao i sve neverovatnijih i nedoličnih javnih obraćanja predsednika Vučića, i ideja o prelaznoj vladi se polako nameće kao tema za ozbiljno razmišljanje – kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije.

* Ko je trenutno u boljem stanju, DS ili DSS?

– Za DS zaista ne znam, ali što se nas tiče, konstantno smo na terenu. Držimo tribine, podižemo odbore i zapravo nastavljamo ono što smo započeli pre beogradskih izbora – konsolidaciju stranke na njenom novom početku. Radimo vrlo temeljno, a jedan od razloga za zadovoljstvo je što nam prilaze novi ljudi poput profesora FPN Siniše Atlagića, koji je postao novi član predsedništva. Stranka je stabilna, ima jasnu politiku i konzistentan program sa definisanim prioritetima. Ima i verne članove, prave DSS-ovce koji su tu od osnivanja stranke. To je možda, uz ideologiju, njeno najveće bogatstvo.

* Da li u budućnosti planirate da postanete deo Saveza za Srbiju, imajući u vidu vaš nedavni susret sa Draganom Đilasom?

– Susret o kome govorite više je bio privatne nego zvanične prirode i najviše smo razgovarali o Beogradu koji je unakažen. Reč je o pravom arhitektonskom masakru koji postaje nepodnošljiv jer se Beograd pod strahovitim udarom investitorske urbanizacije pretvara u Paraliju. Izgleda sve jeftinije i pušta da investitori koji, kao lešinari, lutaju centralnim gradskim opštinama u potrazi za parcelama gde bi mogli nešto da sagrade, oblikuju izgled grada. Ruši se nemilice i ono što ne bi smelo a gradi se po principu „moja mašta radi svašta“… Odgovornost za ovakvo stanje danas snose Sekretarijat za urbanizam, gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i uopšte uzev, aktuelne gradske vlasti. Mogu samo da se nadam, kao Beograđanin, da će svi prethodno pomenuti kao i budući gradonačelnik, ma ko to bio, shvatiti o kakvoj odgovornosti je reč i pod hitno preduzeti mere kojim će se stati na put ovom arhitektonskom Divljem zapadu. Sa Đilasom, koji za razliku od mene ima odborničku grupu u gradskoj skupštini i može donekle da utiče na stvari, sam, između ostalog, upravo o tome razgovarao. Pričali smo naravno i o opštem stanju u zemlji a ovlaš se dotakli i ideje saveza za Srbiju, ali biće vremena da o tome razgovaramo u budućnosti.

* Da li smatrate da bi Savez za Srbiju u jednom trenutku mogao da postane novi DOS i da li bi to bilo dobro za Srbiju?

– Mislim da analogija sa 2000. godinom nije odgovarajuća. Istorijski kontekst je danas u mnogo čemu različit. S druge strane, već sam rekao nakon beogradskih izbora da će neki vid ukrupnjavanja opozicije biti neophodan ali da se u tom ukrupnjavanju politika i ideologija ne smeju staviti u drugi plan. U tom smislu, izjava Dragana Đilasa da se ne sme ništa preduzimati ili potpisivati što bi podarilo dodatni legitimitet secesiji Kosova i Metohije zvuči ohrabrujuće. A u kontekstu krajnje onespokojavajućih i sve eksplicitnijih poruka vlasti o problemu naše južne pokrajine kao i sve neverovatnijih i nedoličnih javnih obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, i ideja o prelaznoj vladi se polako nameće kao tema za ozbiljno razmišljanje. Jedino što se sa sigurnošću može reći jeste da je situacija naprosto loša…

Nisam razgovarao sa Koštunicom

* Da li ste se o političkim koracima, pa i o eventualnom pristupanju Savezu za Srbiju, savetovali sa bivšim predsednikom Vojislavom Koštunicom ili sa nekim od osnivača DSS?

– Sa Vojislavom Koštunicom o tome nisam razgovarao, a sa brojnim osnivačima se o politici stranke i političkoj situaciji redovno razgovara jer su oni deo stranke.

Dveri zasad neće u Savez za Srbiju

Beograd – Dveri zasad neće u savez sa Draganom Đilasom, koji radi na formiranju Saveza za Srbiju. Iako su se lider Dveri Boško Obradović i Đilas nedavno sreli, kako kažu naši sagovornici, dogovor o bližoj saradnji još nije postignut. NJihov susret otvorio je prostor za spekulacije o saradnji i eventualnom uključivanju Dveri u Đilasov savez. Dveri takvu mogućnost zasad demantuju. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari