Kocijančić: Smiriti retoriku i smanjiti tenziju 1Foto:rtv.rs

Napredak u normalizaciji odnosa „Kosova i Srbije više je nego ikad od najveće
važnosti za očuvanje mira i stabilnosti između dve strane i u regionu“, izjavila je večeras Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj FoNetu naglasila da je to ključno i za napredovanje ove strane prema EU. Kocijančić je podsetila da je na jučerašnjem sastanku predsednika i premijera Srbije i Kosova dogovoreno uzdržavanje od bilo kakve zapaljive retorike i izjava, kako bi se smanjile tenzije i fokusiralo na dalji rad.

Cenimo pomirljive izjave koje su date, ali veoma žalimo zbog daljih zapaljivih izjava posle jučerašnjeg razumevanja, naglasila je Kocijančič. Ona je ponavila poziv obema stranama da smire retoriku i nastave napore sa smanjivanje tenzija.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas Evropsku uniju i NATO da upozore Srbiju da ne podstiče nove sukobe na Kosovu i u regionu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu mirni, da ne nasedaju na provokacije i da ne napuštaju svoja ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari