Kurti odbio pozive Vašingtona 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričardom Grenelom i američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajenom, prenosi portal „Kallxo“.

Gazeta Ekspres navodi da je Kurti sinoć odbio da odgovori na telefonske pozive iz Vašingtona.

Izvori iz kabineta kosovskog premijera rekli su da šef kosovske vlade nije mogao da odgovori na telefonske pozive sinoć oko ponoći, ali da je taj razgovor obavljen pre oko sat i po vremena.

“Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti je razgovarao i sa O’Brajenom i Grenelom”, saopšteno je iz njegovog kabineta, javlja „Kallxo“.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Robert O’Brajen, pokušao je juče da kontaktira kosovskog premijera Aljbina Kurtija kako bi razgovarali o taksi i nastavku dijaloga, međutim, Kurti se nije odazvao tom pozivu, javila je Gazeta Ekspres.

O’Brajen, koji je prisustvovao jučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Beloj kući u Vašingtonu, pre sastanka telefonirao je Kurtiju kako bi razgovarali o taksi na srpske proizvode i nastavku dijaloga sa Srbijom, navodi Gazeta Ekspres.

„O’Brajen je nazvao Kurtija da razgovaraju o taksi, ali on se nije javio. Nije se odazvao ni na nekoliko drugih poziva iz Bele kuće. On narušava odnose“, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Ekspres.

Pomoćnik kosovskog premijera Arianit Bećiri odbio je da komentariše takve navode, a bezuspešan je bio i pokušaj da se kontaktira Kurtijev glavni savetnik Ljuan Daljipi, koji je bio nedostupan.

Kurti je juče poslao pismo Trampu u kojem je objasnio svoj plan za delimično ukidanje takse, iako je dobio negativnu reakciju specijalnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije Ričarda Grenela koji zahteva potpuno ukidanje takse na srpsku robu.

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se juče predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući, u prisustvu O’Brajena i Grenela, navosi Kosovo Onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari