Ričard GrenelFoto: FoNet/ Zoran Mrđa
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio je danas „teške posledice“ za Kosovo ukoliko premijer Aljbin Kurti odbije zahteve koje su mu izneli predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Grenel je rekao da je međunarodna zajednica Kurtiju dala rok do petka da se ispune obaveze koje je njegova zemlja ranije preuzela i ocenio da Kurti „ne shvata šta se dešava sa Kosovom“, prenosi Kossev.On je najavio „teške posledice“ ukoliko Kurti to ne učini.

„Moji prijatelji na Kosovu moraju se pripremiti za teške posledice ukoliko se Kurti ne povinuje“, poručio je Grenel.

Nekadašnji izaslanik američkog predsednika istakao je da je „video koje su posledice“ i da one „nisu lepe“.

Grenelova objava je usledila nakon završene posete izaslanika SAD i EU Beogradu i Prištini, koji su od Kurtija zatražili da hitno deeskalira krizu na severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Eskobar i Lajčak napuštaju region bez pozitivnog odgovora kosovskog premijera, koji nastavlja da uslovljava i povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova i raspisivanje novih izbora.

Eskobar je danas u Beogradu demantovao izveštaje medija da je dat rok kosovskim vlastima za ispunjenje zahteva, ali je naglasio da on i Lajčak do petka moraju da podnesu izveštaje pretpostavljenima o tome da li je ostvaren nepredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari