Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, podneće ovih dana, kako je ranije i najavio, tužbu protiv predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, zbog iznošenja niza besmislenih optužbi na njegov račun tokom obelodanjivanja tajnih snimaka lidera SPS i Rodoljuba Radulovića, optuženim za šverc kokainom, saznaje Danas.


Da li će Dačić, kako je svojevremeno najavio i sam, na Tadićevu tužbu odgovoriti protivtužbom, u SPS juče nisu mogli da nam odgovore. Rečeno nam je da na to pitanje samo Dačić ima odgovor, ali i da lider SPS do sada nije tužio nijednog političara i da će, ukoliko se to sada desi, biti pravi presedan.

“Naš pravni tim radi na izradi tužbe protiv prvog potpredsednika vlade i predsednika SPS. Ona će uskoro biti i podneta nadležnim organima“, kaže za Danas Konstantin Samofalov, portparol SDS. Iz ove stranke poručuju da su neistine koje je Dačić izneo takve prirode da ne mogu biti raspravljane u medijima i korišćene u svrhu dnevnopolitičke borbe i predizborne kampanje, već bi Ivica Dačić trebalo da ih objasni i dokaže na sudu.

Lider SPS-a optužio je, naime, bivšeg koalicionog partnera i bivšeg predsednika Srbije za političku zloupotrebu, navodeći “da je sada jasno da smo do 2012. imali parapolicijske strukture koje rade za pojedince i političku stranku, a ne za državu”. Dačić je govoreći o tajnim snimcima sa Mišom Bananom rekao i da mu je “prećeno da će ako pređe na stranu SNS završiti kao srpski Sanader“.

U SDS su još ranije objasnili da Boris Tadić nije ni video-snimke za koje ga Dačić optužuje da stoji iza njih. On je isključivo redovnom procedurom od strane članova Saveta za nacionalnu bezbednost bio obavešten da se na zakonom utvrđen način prikupljaju sve vrste informacije, uključujući i snimke, u vezi sa osumnjičenima za šverc kokaina, među kojima je bio i Radulović.

“Apsolutno je nebitno da li će Boris Tadić pokrenuti tužbu protiv našeg predsednika i nemamo vremena da se bavimo tim pitanjem. Ako je to tako, onda je to samo nastavak Tadićevog licemernog bavljenja politikom. Pre podnošenja tužbe Tadić je najpre trebalo da odgovori na koji način nam je predlagao koaliciju 2012, ali i sud je mesto gde mogu da se dobiju dogovori na brojna pitanja. Istina jeste naš interes“, kaže Đorđe Milićević, portparol i šef poslaničke grupe socijalista u Skupštini Srbije.

On dodaje da se još ne zna da li će Dačić na tužbu odgovoriti kontratužbom, jer nikada nijednog političara nije tužio.

“Sada i on razmišlja da tuži Tadića i DS, zbog zloupotrebe podataka iz istrage u političke svrhe i pretnji prilikom donošenja važnih političkih odluka, kao što je bilo 2012. Moraju se dobiti odgovori na brojna pitanja, čemu je trebalo da posluže ti snimci Dačića i Radulovića, za koje je Tadić rekao da zna za njih, zašto su ti dokumenti protivzakonito čuvani i šta se dešavalo 2012“, ističe Milićević za Danas.

Socijalisti ocenjuju i da za sudskim epilogom možda i nema potrebe, jer je, kako navode, „narod već politički presudio Tadiću na izborima izbrisavši ga sa političke scene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari