Malverzacije u mašti 1Foto: Sabac.rs

Sednice Gradske skupštine obeležene su višečasovnim debatama i brojnim neosnovanim optužbama odbornika SNS, a poslednja je trajala čak devet časova, sve uz direktan prenos TV Šabac.

Tako je dr Aleksandar Pajić ustvrdio da se sa daljinskog grejanja isključuju brojni potrošači zbog visokih računa i da od najavljene toplane na biomasu nema ništa zbog nesposobnosti rukovodstva ovog javnog preduzeća.

Dosadašnji v. d. direktora Slobodan Jerotić ukazao je da je po validnim parametrima JKP „Toplana“ najbolja u Srbiji, da je gubitak na mreži manji od deset odsto. Za grejanje stana od 55 kvadrata koji je termoizolovan i upotrebom TC ventila godišnje se plaća oko 35.000 dinara, a bez toga oko 67.000 dinara. Za toplanu na biomasu postoje svi preduslovi, urađen je i projekat koji bi nemačka KfW banka delom finansirala, ali država nije uredila tržište biomase, tako da u Srbiji nije započeta nijedna takva toplana.

Takođe je zamereno gradskoj vlasti da je pred bankrotom, da se zadužila za oko 1,5 milijardi dinara kod komercijalnih banaka i da nije bilo kapitalnih investicija. Zapravo, ono što je evidentno jeste to da gradska vlast tvrdi da je na računu Grada oko milijardu dinara, da je „valuta plaćanja nula dana“ za sve fakture Gradu, a da će se krediti povući kada za to dođe vreme. Međutim, država svake godine uskrati Šapcu četiri miliona evra transfernih sredstava, a za ovo vreme ostala je dužna oko 30 miliona evra.

Predstavnici lokalne vlasti sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem na čelu ističu da opozicija kao da ne zna da je Šabac jedini grad koji je emitovanjem municipalnih obveznica izgradio bazen, da jedini u Srbiji primenjuje termoizolaciju zgrada, sa oko 1.700 stanova, i po tome je u svetskoj asocijaciji tzv. „pametnih gradova“.

Dosta primedbi bilo je i zašto je nova direktorka Narodnog muzeja došla iz Subotice i zašto se na rukovodeće funkcije postavljaju kadrovi iz drugih sredina. Nova direktorka Nela Tonković je trenutno na doktorskim studijama muzeologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a do sada je bila direktorka Savremene galerije Subotica. Po stručnosti teško da će se naći kvalifikovanija ličnost, a prethodno je na mesto direktorke Šabačkog pozorišta imenovana Minja Bogavac, dramaturškinja iz Beograda i jedna je od najmlađih dobitnika Sterijine nagrada. Bilo bi dobro kada bi i u ostale gradove u unutrašnjosti dolazili stručni kadrovi iz drugih sredina, jer je horizontalna pokretljivost u Srbiji minorna, a to znači i zatvoreni palanački duh.

Mnogo puta ponovljeni su i napadi na gradonačelnika Nebojšu Zelenovića zbog navodne malverzacije sa gradskim budžetom od 500 miliona dinara. Međutim, čak je i DRI konstatovala da budžet nije oštećen ni za jedan dinar, reč je o knjigovodstvenoj neusaglašenosti, a Osnovni sud u Šapcu doneo je dve oslobađajuće presude. Pritom se zaboravilo da je vršen pritisak na postupajuću sudinicu, jer su funkcioneri SNS preko predsednika Osnovnog suda tražili presudu za krivično delo. Sa ovim slučajem upoznat je i Visoki savet pravosuđa i nadležni organi.

Opozicioni klub „sve tanji“

Podrinske obaveštavaju javnost i da je „glavni akter i stradalnica“ ispred Šabačkog pozorišta Aleksandra Krstić, kada je navodno pretučena od aktivista Zajedno za Srbiju, ukrala mobilni telefon predsedniku opštine Vladimirci. Ona i inače radi u predsednikovom kabinetu, telefon je dala sinu, ali pred policijom je izjavila da su joj to iz partije naredili. Verovatno zbog toga ni policija nije pisala prijavu. Uprkos tih brojnih napada opozicioni klub SNS i SPS sve je tanji, jer ih je nekoliko odbornika napustilo, bilo prelazeći u drugi tabor, bilo u status nezavisnih odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari