Nastavak sa 1. strane
Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, kaže za Danas da bi „svaka država koja drži do sebe Ahtisarija, koji je svoj ugled posebno urušio u polemici s Beogradom, primila na nivou koji mu i pripada – a to je ministar inostranih poslova“. Janjić smatra da je činjenica da Ahtisarija prima predsednik Republike u neku ruku obavezujuća za dalju saradnju.
Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda Srbije, smatra da u „informativnoj fazi kada je Ahtisari došao samo da preda predlog rešenja sadašnji status Vlade ne predstavlja smetnju da obavi s njim informativni razgovor“. Prema Vučetićevom tumačenju „pregovarački tim postoji dok postoje Vlada i skupština“.
– Ovo je delikatna situacija. Predstavnici Vlade u pregovaračkom timu sada nemaju pun legitimitet, dok deo delegiranih predstavnika predsednika Republike ima pun mandat. Pravno, pregovarački tim je funkciji sve dok se ne formira nova vlada i on, kao ni ranije, ni sada ne može da preuzima obaveze, niti da o bilo čemu odlučuje. Njegov posao je samo da vodi pregovore – objašnjava za Danas Slobodan Vučetić.
Iako Remi Durlo tvrdi da Unosek nikome nije dao Ahtisarijev predlog rešenja za budući status KIM, osim, generalnom sekretaru UN i članicama Kontakt grupe, o sadržaju i terminologiji Ahtisarijevog dokumenta ove nedelje mnogo se spekulisalo. Prednjačili su prištinski i britanski mediji. Prištinski dnevnik na albanskom jeziku Epoka e re juče je na tri strane objavio dokument za koji tvrdi da je Ahtisarijev predlog, ali ne precizira da li je to politički deo dokumenta, ili je reč o aneksima. Izvori Danasa, koji tvrde da su imali uvid u Ahtisarijev predlog, njegovu suštinu kratko opisuju kao „put kojim bi bez povratka KIM moglo da ode iz sastava Srbije“.