Predložene izmene i dopune Zakona o akcizama i o republičkim administrativnim taksama o čemu je Skupština Srbije juče raspravljala bile su povod da poslanici pojedinih opozicionih partija ponove kritike na račun ekonomske politike Vlade. Miloš Radulović(DSS) i Vjerica Radeta (SRS) istakli su da Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku niti odgovor na svetsku krizu, te da različitim izjavama, poslednjih dana o mogućem povećanju PDV-a, ministri zbunjuju građane. Predloženi zakoni predviđaju povećanje administrativnih taksi i akciza na naftne derivate, cigarete i pivo, čime bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Poslanici opozicije ocenili su da će povećanje taksa i akciza izazvati poskupljenja i dodatno opteretiti standard građana Srbije. Narodnjaci i radikali su ponovili protivljenje jednostranoj primeni privremenog trgovinskog sporazuma. Većina amandmana se svodila na predloge za smanjenje akciza za pojedine proizvode i eventualnog povećanja za drugu robu. Opozicija se ne slaže s predloženim povećanjem akciza za pivo sa sadašnjih devet na 15 dinara. DSS traži da akciza za pivo ostane devet dinara, dok radikali smatraju da je moguće povećanje na deset. Vjerica Radeta (SRS) je upitala zašto nisu povećane akcize za viski, a Zoran Kasalović(SPS-JS) je, obrazlažući amandmane svog poslaničkog kluba, predložio da akcize budu veće za skuplje cigarete, a manje za jevtinije koje puše najsiromašniji. Zoran Šami (DSS) i Gordana Pop Lazić(SRS) ocenili su da će povećanje akciza na cigarete uništiti domaću proizvodnju duvana jer država ukida subvencije.

– Veći porezi i akcize ne znače da će biti i više para u budžetu ukoliko uništite proizvodnju – upozorio je Šami.

On je dodao da država očigledno više vodi računa o uvozničkom duvanskom lobiju nego o domaćim proizvođačima. Pop Lazićje poručila da sredstva od povećanje akciza na cigarete treba da idu domaćim proizvođačima duvana. Zlata Đerić(NS) predložila je povećanje akciza na cigare i cigarilose.

Uglavnom mirna rasprava u skoro praznoj sali naravno nije mogla da prođe bez verbalnih „izleta“. Tako je Aleksandar Martinović(SRS) uporedio „srpske junake“ Dražu Mihailovića i Ratka Mladića. On je upitao i iz kojih sredstava će biti isplaćene eventualne novčane nagrade za informacije o haškim beguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću i ko je ovlastio Akcioni tim za saradnju s Haškim tribunalom da raspisuje novčane nagrade. Raspisivanje nagrada za informacije o Goranu Hadžiću i Mladiću Martinovićje uporedio s „ucenjenim glavama na Divljem zapadu“, ali i sa poternicom koju su nacistički okupatori raspisali za Dražom Mihailovićem. U raspravu se uključio Saša Milenić(G17 plus) hvalospevima na račun Mihailovića. Predsedavajuća Gordana Čomićje upozorila da su govori pojedinih poslanika „na ivici“ da je saradnja sa Haškim tribunalom obaveza Srbije, a Mladići Hadžić- begunci.

Poseta grčkog ambasadora

„Grčka će nastaviti da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija“, najavio je grčki ambasador Hristos Panagopulos, koji završava mandat u Beogradu, u jučerašnjem susretu s predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović. Ona je čestitala Panagopulosu dobijanje Ordena svetog Save prvog reda i istakla potrebu daljeg proširenja interparlamentarne saradnje dve države. Kako je obavestila Panagopulosa, prihvatila je inicijativu predsednika grčkog parlamenta o sazivanju regionalne konferencije predsednika parlamenata o rešavanju krize na Bliskom istoku, saopštila je Informativna služba parlamenta.

„Poziv na linč“

Poslanici LDP-a Slobodan Maraš i Judita Popovićprotestovali su zbog naslovne strane Kurira na kojoj je, uz sliku i tekst o lideru njihove partije Čedomiru Jovanoviću, objavljen naslov „Ubica“. Ocenjujući da je rečo novom „pozivu na linč“ Jovanovića, oni su pozvali novinarska udruženja i tužilaštvo da reaguju, a predstavnike parlamentarnih stranaka da kažu šta misle. Dragoljub Mićunović(ZES) je pozvao sve poslanike da štite integritet svojih kolega i osudio zloupotrebu štampe. Reagovao je i Saša Milenić(G17 plus) podsetivši da su i njihov stranački lider Mlađan Dinkić, kao i predsednik Srbije Boris Tadićna meti pojedinih medija.

NVO: Proglasiti dan sećanja na genocid

Petnaest nevladinih organizacija koje se zalažu za poštovanje ljudskih prava pozvalo je juče Skupštinu Srbije da 11. jul proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici i tako podrži Rezoluciju Evropskog parlamenta. Time bi se, kako se ističe u saopštenju, pokazalo poštovanje i priznanje žrtava najtežeg zločina i počela izgradnja zajedničkog pamćenja u koje će biti utkane sve žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije. Saopštenje su potpisali: Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM, Pravnici za demokratiju, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Žene u crnom i Queeria – Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti. Potpisnici su i Beogradski centar za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za civilno-vojne odnose, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Vojvođanka – Regionalna ženska inicijativa i Festival o ljudskim pravima Vivisectfest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari