Foto: Fonet/Antonio Ahel

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vulin je premijerki Rumunije preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zadovoljstvo dobrom regionalnom i bilateralnom saradnjom dve zemlje, a predsednica Vlade Rumunije izrazila je veliko poštovanje za politiku koju predsednik Vučić vodi.

Ministar Vulin i premijerka Dančila su saglasni da su Srbija i Rumunija garanti mira i stabilnosti na ovom prostoru.

„Ona je podvukla da bez sigurne i stabilne Srbije ne može biti ni sigurnog i stabilnog Balkana. Bez sigurnog i stabilnog Balkana ni Evropa ne bi bila na putu razvoja i na putu progresa“, rekao je posle sastanka ministar Vulin i dodao: „Još jednom smo potvrdili principijelnu poziciju Rumunije, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i njihovu snažnu podršku međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 i naravno razgovorima kao jedinom modelu koji ima podršku i Rumunije i Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija“.

U saopštenju se navodi da je važna tema razgovora srpskog ministra i rumunske premijerke bila i razvoj ekonomske saradnje dve zemlje kao i podrška procesu evrointegracija Srbije.

„Rumunija je veoma važan ekonomski partner Srbije i to će nastaviti da bude i u budućnosti. Premijerka Rumunije je još jednom podvukla da Rumunija snažno podržava Srbiju kada su u pitanju evropske integracije i da će u fokusu njihovog predsedavanja, koje će Rumunija preuzeti iduće godine, biti upravo zemlje Zapadnog Balkana, koje treba da postanu članice EU, a Srbija svakako tu zauzima važno i istaknuto mesto. Gde god Rumunija ima glas, kao i da Srbija ima glas. Gde god Rumunija bude imala prostora da govori o onome što tišti Srbiju, o onome što Srbija smatra nepravdom, o onome što Srbija smatra da treba drugačije i bolje raditi, Rumunija izražava spremnost da bude naš zaštitnik i u EU i u svim drugim organizacijama u kojima je ona član, a Srbija nije“, izjavio je posle sastanka sa predsednicom Vlade Rumunije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Ne očekujem nikakva iznenađenja, već da Skupština prođe u najboljem redu i da Beograđani od 7. juna, kao što smo i obećali, u zakonskom roku dobiju novog gradonačelnika i novi tim koji će u naredne četiri godine voditi Beograd – naglasio je Nikodijević.

Ime gradonačelnika ću predložiti odbornicima 7. juna ujutru, naveo je on, i dodao da će tada odbornici biti upoznati sa imenom budućeg gradonačelnika.

– Zakon kaže da gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine sa govornice i nema potrebe da ga pre toga najavljujemo – nagasio je Nikodijević.

On je istakao da su Siniša Mali i Aleksandar Antić do sada podneli ostavke na mesta odbornika zbog prelaska na druge funkcije.