Bukurešt

Joksimović: EU da govori jednim glasom

Očekujemo da Evropska unija (EU) počne da govori o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi kao zemlja kandidat pripremili realističnu agendu reformi i dobro se poneli prema očekivanjima našeg naroda, rekla je danas u Bukureštu ministarka za evrospke integracije Jadranka Joksimović.

Dančila: EU ima dvostruke standarde

Rumunska premijerka Viorika Dančila optužila je zapadnoevropske zemlje da imaju dvostruke standarde kada kritikuju njenu zemlju zbog korupcije i suzbijanja antivladinih protesta.

Dačić apeluje na EU da ubedi Kosovo da jednostrani potezi nisu rešenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da kosovske takse na robu iz Srbije onemogućavaju dalje razgovore Beograda i Prištine i apelovao na EU i zemlje članice da ubede pojedine političke aktere u regionu Zapadnog Balkana da jednostrani potezi nisu rešenje problema, već da je najvažnije vratiti se dijalogu.

Rumuniji packe na početku mandata

Vrlo napeta atmosfera obeležila je početak rumunskog predsedavanja EU, prenose evropski mediji. Lideri EU i Rumunije sukobili su se na samom startu imajući u vidu da su vrlo sporne reforme pravosudnog sistema zemlje izbile u prvi plan.

Junker se nada uspehu sporazuma o Bregzitu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da ne može biti novih pregovora o nacrtu sporazuma o Bregzitu, dok EU i britanska premijerka Tereza Mej pokušavaju da nadju način da izbegnu Bregzit bez sporazuma.

Rumunija 1. januara preuzima predsedavanje EU

Rumunska vlada preuzima 1. januara 2019. šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji. Ona se, međutim, i dalje suočava sa optužbama da izvitoperava demokratske reforme.

Rumunska vlada traži smenu tužioca

Ministar pravde Rumunije Tudorel Toader zatražio je juče od predsednika Klausa Johanisa da smeni glavnog tužioca koji je optužio vladu da opstruiše borbu protiv korupcije.

PrvaPoslednja