Očekujem da Vlada Srbije u reakciji na našu subotnju političku deklaraciju ima više racionalan, a manje do sada izražavan ciničan i nipodaštavajući odnos. Svaki drugi stav mogao bi samo da dodatno podigne političke tenzije – rekao je na početku intervjua za Danas, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Preševa Riza Halimi.

Očekujem da Vlada Srbije u reakciji na našu subotnju političku deklaraciju ima više racionalan, a manje do sada izražavan ciničan i nipodaštavajući odnos. Svaki drugi stav mogao bi samo da dodatno podigne političke tenzije – rekao je na početku intervjua za Danas, predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Preševa Riza Halimi. – Najvažnije je to što je oko za nas krucijalnih pitanja postignuto jedinstvo u albanskom političkom korpusu, a reč je o pet političkih partija koje do sada nisu imale zajednički stav – naglasio je Halimi.
Predstavnici Albanaca, što je napisano i u Političkoj deklaraciji neće učestvovati u radu Koordinacionog tela. Zašto ?
– Biću konkretan.Tu odluku nismo doneli u subotu, već početkom septembra. Kada su u pitanju funkcije u ovom telu Vlade Srbije, mesta potpredsednika po automatizmu pripadaju predsednicima opština Bujanovac, Preševo i Medveđa. Nagip Arifi predsednik Opštine Bujanovac dobio je pismo po kome do 6. septembra treba da predloži kandidate za tri organa koja rade u okviru samog tela. Pre toga sve je već bilo odlučeno. Mi ne želimo da više nikome budemo pokriće na papiru i pred međunarodnom zajednicom i u tom stavu smo apsolutno jedinstveni.
Ranije ste upozoravali da je budžetom Vlade Srbije prepolovljen iznos sredstava za jug Srbije, ali niste uložili amandman na taj predlog. To je umesto Vas uradio poslanik SPS iz Vranja Milan Nikolić. Nije li to licemerno sa Vaše strane ?
– To je tačno. Amandman na vladin predlog nisam uložio iz čisto tehničkih razloga, ali ni predlog kolege Nikolića nije prošao. Koordinaciono telo za jug Srbije na osnovu skupštinske odluke o budžetu dobiće ukupno 366 miliona dinara. U 2006. godini ta sredstva su iznosila 713 miliona dinara. Od 336 miliona dinara 240 je namenjeno za Bujanovac, Preševo i Medveđu, 126 za administrativne troškove rada tela uključujući i plate zaposlenih među kojima je slovima i brojem jedan jedini Albanac koji radi kao prevodilac. Iz ovog celog budžeta deo sredstava ide i za finansiranje projekata u kojima Vlada Srbije preko Koordinacionog tela participira u projektima UNDP, Programa MIR2, koji se realizuje i u drugim opštinama juga Srbije.
Predstavnici opština Bujanovac, Preševo i Medveđa mogu da konkurišu za sredstva kod nadležnih republičkih ministarstava. Zašto to ne čine, već se samo oslanjaju na sredstva odobrena Koordinacionom telu ?
– Možemo da konkurišemo, i to smo do sada činili, ali efekti su nikakvi. Zašto? Zato što nas iz nadležnih ministarstava upućuju na Koordinaciono telo, ne ostavljajući nam mogućnost da kod državnih organa dobijemo bilo kakva sredstva. Sve to liči na začarani krug u kome nema mogućnosti da rešavamo goruće infrastrukturne probleme, kao i probleme u prosveti, kulturi … Vlada Srbije je ulagala u ovaj region dosta, ali znajte da ima i nama po broju stanovnika sličnih opština koje su dobijale mnogo više iz republičke kase.
Jeste li o svim ovim problemima razgovarali sa predsednikom Koordinacionog tela Rasimom Ljajićem. On je uz to i ministar u Vladi Srbije, pa može da progovori o tim problemima ?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari