Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče u Vatikanu sa papom Franjom, a glavne teme razgovora su bile napredak Srbije u procesu evropskih integracija, pitanja od regionalnog i globalnog značaja, kao i uslovi u kojima se nalaze izbeglice iz Sirije i Iraka i načini da se pronađe zajedničko rešenje za postojeću krizu, prenosi FoNet.

Kancelarija za medije Vatikana objavila je i da se Nikolić sreo sa kardinalom Pjetrom Parolinom i nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom, zaduženim za odnose sa državama. U srdačnim razgovorima konstatovani su dobri odnosi Svete stolice i Srbije. Sagovornici su razgovarali o pitanjima od obostranog značaja, sa posebnim osvrtom na ekumenski dijalog i doprinos Katoličke crkve zajedničkom dobru srpskog društva.

Nikolićeva Služba za saradnju sa medijima saopštila je da su teme razgovora predsednika i pape bile i protivljenje Srbije prijemu takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko i formiranje mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu Alojzija Stepinca u NDH. Navodi se i da je Nikolić uručio Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu. Nikolićse sastao i sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, sa kojim je razgovarao o ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari