Novi izbori ne bi odgovarali Zapadu 1Foto: BETAPHOTO/ ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

U Prištini je juče održana konstitutivna sednica parlamenta, ali tom prilikom nije izabrana nova vlada, budući da su pregovori koje su Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova vodili prethodnih dana završeni bez dogovora o u „udruživanju snaga“ u izvršnoj vlasti.

Kako Danas nezvanično saznaje, navedene stranke će „sigurno“ nastaviti razgovore o formiranju vlade, ali se još ne zna kada će se to desiti.

Diplomatski izvori Danasa ne isključuju ni mogućnost održavanja novih izbora. Kako preciziraju, takav scenario bio bi po volji Samoopredeljenju, koje bi, verovatno, dobilo još više glasova nego u oktobru, „jer se smatra neokaljanom političkom snagom“, ali i Rusiji, „kojoj je u interesu da se što više odugovlači u procesu pregovora o konačnom rešenju za Kosovo“.

S druge strane, smatra se da će Zapad, pre svega Nemačka, Francuska i SAD „svim silama“ uticati na lidere Samoopredeljenja i DSK, Aljbina Kurtija i Isu Mustafu, da se dogovore o vladi, odnosno da izbegnu novi izlazak na birališta.

Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSeV, komentariše za Danas da Samoopredeljenje i DSK imaju „istoriju napetih odnosa i propalih koalicionih sporazuma“.

– Da će biti problema sa koalicijom, bilo je jasno u danima nakon objavljivanja konačnih rezultata izbora, kada, uprkos najavama Kurtija i Mustafe da će sporazum biti postignut u roku od 72 sata, do toga nije došlo. Ipak, Samoopredeljenje, po sopstvenim tvrdnjama, nema drugih mogućnosti za koalicionog partnera, a DSK-u ne odgovaraju novi izbori, zbog čega verujem da do dogovora o vladi može doći. Ali, koalicija stvorena sa takvim trzavicama neće biti stabilna, navodi naša sagovornica.

Andrić Rakić ukazuje da prema proceduri nakon izbora novog predsednika parlamenta kreće rok od 15 dana u kojem bi trebalo formirati vladu.

Prema izveštaju RTS, za predsednika kosovskog parlamenta juče je izabran potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, dok je Slavko Simić, ispred Srpske liste, izabran za potpredsednika. Kako navodi Radio KiM na svom portalu, u novom parlamentarnom sastavu biće zastupljeno 14 „političkih subjekata“. Jučerašnjom sednicom predsedavao je najstariji poslanik Jahja Koka u pratnji najmlađe poslanice Fjole Ujkani.

NJih dvoje dolaze iz Pokreta Samoopredeljenje. Interesovanje za konstitutivnu sednicu sedmog saziva kosovskog parlamenta od stranih ambasada akreditovanih na Kosovu bilo je veliko, a sednici su, između ostalog, prisustvovali, ambasadori SAD i Velike Britanije u Prištini.

Nova ponuda

RTS je javio da je Isa Mustafa juče u kasnim poslepodnevnim satima dostavio Kurtiju „novi predlog za formiranje vlade“, kojim DSK ustupa jedno ministarsko mesto, ako predstavnik DSK bude izabran za kosovskog predsednika u proleće 2021. Podsetimo, Samoopredeljenje je prethodno DSK-u ponudilo da imaju podjednak broj ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari