Obradović: Nacionalni interesi su ispred dnevne politike 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Dveri su se odazvale pozivu Aleksandra Vučića na sastanak zvaničnika Srbije sa predstavnicima Republike Srpske rukovođene „najvažnijim nacionalnim i državnim interesima“ a oni su „odbrana i očuvanje Republike Srpske“, što mora biti ispred dnevne politike, rekao je Boško Obradović, predsednik Dveri, za Danas.

Lider Dveri, kao i predstavnici drugih pronacionalnih opozicionih stranaka našli su se juče na svečanom ručku zvaničnika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića sa gostima iz Republike Srpske – Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH, Željkom Cvijanović, predsednicom Republike Srpske i drugim članovima delegacije RS.

Prisustvo dela srpske opozicije na ovom sastanku dočekano je sa osudama kritički nastrojenog dela javnosti na društvenim mrežama.

Među predstavnicima stranaka opozicije iz Srbije na sastanku su bili, osim Obradovića, i Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, Saša Radulović ispred Dosta je bilo, Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stranke Zavetnici, Aleksandar Šešelj ispred SRS.

Sastanku su takođe prisustvovali predstavnici opozicionih stranaka iz Republike Srpske.

Snimak sa dogođaja, kao i fotografije, prvo su se pojavile na zvaničnom instagram profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Boško Obradović je objasnio zašto se ispred Srpskog pokreta Dveri odazvao pozivu na ovaj sastanak ističući da su „nacionalni interesi“ za Dveri ispred „dnevne politike“.

– Nakon što smo dobili zvaničan poziv i informaciju da će na sastanku sa političkim predstavnicima iz RS biti i njihova opozicija, odlučili smo da se i Dveri odazovu. Pre nekoliko dana smo pozvali čitavu javnost na podršku Republici Srpskoj i bilo je normalno da se susretnemo sa njihovim političkim vrhom kad su u Beogradu i lično im pružimo podršku. Kao na razgovoru oko situaciju u vezi sa KiM u Narodnoj skupštini, i ovde smo se rukovodili najvažnijim nacionalnim i državnim interesima, a to je odbrana i očuvanje RS, a ne dnevnom politikom – naveo je Obradović.

On je rekao i da su Dveri iskoristile ovu priliku da upute incijativu da Skupštine Srbije kao i Republike Srpske donesu svoje rezolucije o genocidu nad Srbima.

– Iskoristili smo priliku da predložimo da parlamenti Srbije i RS donesu Rezoluciju o genocidu nad Srbima u NDH, kao i da jedna takva rezolucija bude podneta i Generalnoj skupštini UN kao vid prevencije da nam se stradanje iz 20. veka više nikada ne ponovi. Ove godine je tačno 80 godina od otvaranja monstruoznog logora smrti Jadovno i Jasenovac, a na današnji dan se sećamo i Oluje kao najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata. Podsetili smo i na našu Svesrpsku deklaraciju kojom tražimo da i Srbija donese sličan zakon kao RS po kome će biti zabranjeno nazivati Srbiju, RS ili srpski narod genocidnim. Sada su rukovodstva Srbije i RS na potezu da odgovore na ove naše inicijative koje su u funkciji zaštite srpskih nacionalnih i državotvornih interesa – naglasio je Obradović.

On je i na društvenoj mreži Tviter odgovorio na brojne kritike upućene njemu i ostalima iz opozicije koji su se pojavili na sastanku.

„Pričaće ti o plovidbi, ti što nisu sidro digli“ – napisao je Obradović na Tviteru.

Deo javnosti koji je osudio ovakav potez uglavnom je nazivao predstavnike opozicije koji su otišli na sastanak „saradnicima režima“, „konstruktivnom opozicijom“, ili „Vučićevom opozicijom“.

I Hana Adrović iz pokreta Dosta je bilo odgovorila je na Tviteru na ovakve kritike pozivanjem na „nacionalne i državne interese“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari