Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Odbijeni su predlozi, između ostalog, za formiranje Anketnog odbora za rušenje objekata u Savamali, formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica na koji način je ministar odbrane Aleksandar Vulin stekao stan u Beogradu od 107 kvadratnih metara, predloge izmena Zakona o radu. Tokom utvrđivanja dnevnog reda, kako tvrdi opozicija, poslanici vladajuće većine su glasali za jedan opozicioni predlog, dok predsednica parlamenta Maja Gojković tvrdi da je zakazao elektronski sistem za glasanje.

Kada je kao dopuna dnevnog reda na glasanje stavljen predlog poslaničke grupe Dosta je bilo o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, Maja Gojković je rekla da nešto nije uredu i tražila da se utvrdi kvorum jer joj sistem pokazuje da nema dovoljno poslanika. Naknadno je utvrđen kvorum i tokom ponovljenog glasanja predlog DJB nije prošao.

„Zabuni poslanika vladajuće većine doprinelo je zvono koje Maja Gojković obično pritisne kao znak kada treba vladajuća većina da glasa o predloženoj tački dnevnog reda. Izgleda da je njena pažnja ovoga puta malo popustila, pa je po starom dobrom običaju pritisnula zvonce, a pošto ni poslanici vladajuće većine nisu obratili pažnju da predlog ne dolazi iz vlasti, već iz DJB i oni su glasali za. Gojkovićeva je potom izmislila da nešto nije u redu sa sistemom za glasanje“, objasnila je potom novinarima Tatjana Macura, poslanica DJB.

Na početku zasedanja poslanici parlamenta postavljali su poslanička pitanja.

Poslanica SNS Dušica Stojković konstatovala je da je do sada uhapšeno i procesuirano 44 najbližih saradnika i visokih funkcionera DS, kao i da su neki od njih “izbegli ruku pravde”. Pitala je da li je tačno da je Vuk Jeremić bivši šef diplomatije “opustošio” budžet za 3,6 miliona evra za svoja luksuzna putovanja, privatne avione, te da je preko 200.000 evra platio samo za noćenja po luskuznim hotelima.

“Skandalozno je da Jeremić kritikuje gradsku vlast, dok je, zahvaljujući SNS, prestonica sada grad kranova, ima preko 1. 111 aktivnih gradilišta…”, rekla je Stojkovićeva.

Tatjana Macura, poslanica Dosta je bilo pozvala je Agenciju za borbu protiv korupcije da proveri finansiranje predsedničke kampanje Aleksandra Vučića, navodeći da je preko 6.000 ljudi uplatilo po 40.000 dinara na račun te kampanje. Macuru je zanimalo i da li predsdnica parlamenta pritiska Vladu Srbije da dostavi predlog budžeta za narednu godinu, koji kasni dve nedelje , na šta je Gojkovićeva uzvratila: „Pritiskam ih stalno, videćemo kakvi su rezultati“.

Radoslava Milojičića, poslabnika DS, intersovalo je da li je tačno da brat Ane Brnabić ima veze sa firmom Konsalting kapitol iz Zemuna koja je, kaže, otkupila dugove fabrike Goša, kao i da li je tačno da je ta firma, od kada je Brnabić postala premijer, dobila 13 poslova od ministarstava i javnih preduzeća čiji je osnovač Vlada, i da li je prihod firme uvećan za šest miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao je Anu Brnabić kada će Srbija priznati da je „projekat Er Srbija propao“. Ukazao je da ta firma posluje sa gubitkom i da je država netransparentno subvencioniše.