Opozicija veruje u svoj bolji rezultat 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Većina predstavnika opozicionih partija smatra da im je rejting bolji od onog prikazanog u istraživanju agencije Sprint insight i ne žele da se tim brojkama opterećuju.

Prema istraživanju, u koje je Dojče vele imao uvid, opozicione partije, koje su bojkotovale ali i izašle na junske izbore, ne bi prešle sniženi cenzus od tri procenta osim pokreta „Dosta je bilo“, čiji rejting dostiže čak 5,3 odsto.

Istraživanje, rađeno početkom oktobra za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, pokazuje kako prenosi DW, da SNS ima podršku 46,8 odsto, ne računajući neizjašnjene građane, Socijalistička partija Srbije 11,5 i Srpski patriotski savez 6,4 procenta.

Prelasku sniženog cenzusa mogli bi da se nadaju Pokret za obnovu Kraljevine Srbije sa 3,7 i Srpska radikalna stranka sa 3,6 odsto.

Među opoziciojom najviši rejting ima Demokratska stranka Srbije – 2,9, Dveri – 2,3, Stranka slobode i pravde – 2,2, Pokret slobodnih građana – 2,1, Ne davimo Beograd – 1,3, Narodna stranka 1,1 i Demokratska stranka sa 0,4 odsto.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da taj nalaz više govori o istraživanju nego o DS.

– Ni u jednom relevantnom istraživanju u koje sam imao uvid DS nije ispod tri procenta. Osim toga, važno je reći da je rejting promenljiva stvar, a da DS ima potencijal koji je čini najozbiljnijm protivnikom režimu: članove u svakom mestu, u svakom selu u Srbiji, opštu poznatost i promene pristupu politici u kojem je borba za građane i javni interes na prvom mestu. Uz nove, kvalitetne ljude koji nisu provlačeni kroz medijsko blato, to je potencijal koji je najopasniji po režim Aleksandra Vučića. Otuda omalovažavanja i napadi sa svih strana.

Mi se ne obaziremo previše na to, nastavljamo da reformišemo stranku i okupljamo ljude. Na kraju će DS biti predvodnica promena, u prvom redu kada budemo oslobađali zarobljenu državu i društvo – kaže Lutovac.

I zamenik predsednika SSP Borko Stefanović ukazuje na druga istraživanja.

– Radimo istraživanja već mesecima. I jasan je trend daljeg pada Aleksandra Vučića. Na konkretno pitanje da li će glasati za Vučića ili protiv, 36 odsto je reklo za, a 33 odsto protiv. Kada je u pitanju glasanje na parlamentarnim izborima kada bi se održali sutra u ovoj atmosferi i pod ovim uslovima SNS sa svojim koalicionim partnerima, SPS i SPAS bi osvojio oko 1,8 miliona glasova. Sve istinske opozicione stranke oko 1,7 miliona pri čemu je „najjača“ opcija „opozicija ali ne znam za koga“. Ostatak građana koji bi izašli na izbore bi glasali za stranke manjina. Lažne opozicione stranke bi u zbiru uzele malo više od 100.000 glasova – navodi Stefanović za naš list.

Kako dodaje, iz svega je apsolutno jasno da na iole slobodnim izborima režim Aleksandra Vučića nema nikakve šanse.

Pavle Grbović, predsednik PSG, za Danas kaže da mu procenti u ovom trenutku ništa ne znače jer je fokusiran isključivo na nekoliko ključnih političkih pitanja na koje će ponuditi odgovore građanima.

– Istraživanje koje komentarišemo je jasno pokazalo da su u vreme krize najviše politički, a vlast ne samo politički, profitirali oni koji manipulišu strahom i oni koji manipulišu neznanjem. Međutim, to neće uticati na promenu kursa politike PSG i naša politika će se bazirati uvek na racionalnim rešenjima realnih provlema, a ne na populizmu. Kad je reč o internim istraživanjima javnog mnjenja, verujem da bi većina članova PSG glasala za PSG. Za ozbiljnija istraživanja nemamo dovoljno novca, tako da ne mogu da vam ponudim bolji odgovor – kaže Grbović.

A potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ukazuje da „ovakva istraživanja služe za dodatnu destimulaciju opozicionog biračkog tela i ni za šta drugo.

To koliki tejting ima Narodna stranka meri se odborima koje formiramo širom Srbije i brojem ljudi koji nam se svakodnevno priključuje, a sve ih je više iz dana u dan.Relevantna Istraživanja u koja mi imamo uvid i koja se redovno sprovode su bitno drugačija od ovog u smislu rejtinga. U njima je jasan trend narastajućeg nezadovoljstva građana aktuelnim režimom i sve veće podrške Narodnoj stranci i drugim opozicionim organizacijama – kaže Aleksić za Danas.

Dok predsednik DSS Miloš Jovanović za naš list priznaje da ova partija ne pravi istrazivanja jer nema sredstava za to, kao i da ne razmišlja mnogo o njima.

– Borimo se najbolje što možemo i plivamo u ovom blatu od srpske politike sa voljom da menjamo stvari jer znamo da sve ovo – i politička scena i sama zemlja – može i mora da izgleda mnogo bolje. I utoliko se ne opterećujem istraživanjima i rejtinzima već se obraćam građanima sa htenjem da dobijem poverenje – navodi Jovanović.

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd je jedini kojeg ove brojke ohrabruju.

– Imajući u vidu da su brojke ovog istraživanja vezane za teritoriju Srbije, moram reći da nas ovi rezultati ipak ohrabruju. Ne davimo Beograd je lokalni beogradski pokret, koji prirodno ima i najveću podršku u gradu iz koga dolazi, što se ne može lako uhvatiti u ovakvim istraživanjima. Takođe, rast broja članova i podrška koju dobijamo svakodnevno na akcijama na ulicama našeg grada daju nam opravdani optimizam da ćemo se ubrzo izboriti da Beograd bude dobar grad za sve – zaključuje Veselinović za Danas.

Agencija Sprint insight osnovana u septembru 2019.

Agencija za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja Sprint insight osnovana je u septembru 2019. i malo je poznata široj javnosti. Osnivači i oni koji dele vlasnički udeo su Dušan Milenković, Dušan Vučićević i Nikola Jović, koji nije želeo da nam kaže nešto više ovoj agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari