Bojan Stojčić, potpredsednik OO Demokratske stranke Srbije u Paraćinu pristupio je Srpskom pokretu obnove sa još dvadesetak članova DSS-a – rekao je za Danas Aleksandar Jugović, direktor SPO-a.

Ovo je još jedan u nizu transfera među političkim strankama koji su postali aktuelni nakon raspada Srpske radikalne stranke i turbulencija unutar DSS-a. Jugovićnaglašava da je u proteklom periodu SPO-u pristupilo više stotina građana koji su ranije bili članovi drugih partija. Prethodno je SPO-u pristupio portparol Gradskog odbora DSS u Novom Sadu Ivan Nožinići 50 članova GO te stranke, kao i član Glavnog odbora LDP i potpredsednik Gradskog odbora LDP u Somboru Vladimir Živanovićsa još nekoliko članova. Kao razlog prelazaka iz drugih partija u SPO Jugovićnavodi dobar politički program te stranke.

– U odnosu na devedesete ovo su mirnija politička vremena, pa su prelasci uslovljeni političkim programima. Nakon usvajanja platforme „Evropska srpska desnica – Srbija i Evropa“ u kojoj se insistira na priključenju EU, očuvanju nacionalnih prioriteta i regionalnom razvoju, broj prelazaka se povećao jer su aktivisti drugih partija prepoznali ove vrednosti kao svoje – kaže Jugović.

On objašnjava da je, iako nije bio parlamentarna stranka do 2007, SPO uspeo da očuva infrastrukturu koja se finansira od članarina, a svaki odbor stranke ima autonomiju u odlučivanju kolika će njena visina biti.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, kaže za Danas da su razlozi za prelaske članova drugih stranaka u tu partiju to što u „SNS ljudi vide perspektivu i nadu u bolju budućnost Srbije, vide normalne ljude koji mogu da vode Srbiju napred i žele da se u to uključe“.

Vučićje za Danas rekao da ima najava da će još neki istaknuti funkcioneri drugih stranaka preći u SNS, ali nije želeo da kaže o kome je reč. Naš sagovornik takođe naglašava da „nije problem to što stranka i njen predsednik na lokalnom nivou ističu nove ljude, većšto postoji protivljenje lokalnih funkcionera stranke i što se sprečava ulazak novih članova“ i dodaje da baza podataka o novim članovima još nije upotpunjena i da ne zna tačno koliki je njihov broj. Vučićističe da članarina još nije utvrđena, ali najavljuje da će to verovatno biti utvrđeno na Skupštini stranke, da će ona najverovatnije iznositi 100 dinara na godišnjem nivou i da će biti jedini izvor finansiranja partije.

 

I Petrovići u SNS?

Dosad su u SNS prešli Radoš Ljušić, donedavni član Glavnog odbora DSS-a, Bojan Dimitrijević, bivši ministar trgovine, Tihomir Arsić, glumac, kao i bivši pomoćnik ministra za infrastrukturu Mihailo Marković, a najavljeno je da bi Draško i Mirko Petrović, dugogodišnji članovi DSS-a mogli da se priključe SNS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari