Da li će predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kako je ranije najavljeno, danas šefovima poslaničkih klubova u srpskom parlamentu predstaviti više meseci očekivanu i u tajnosti pripremanu državnu platformu za KiM, u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista niko nije mogao da zvanično potvrdi ni u Predsedništvu, niti u Skupštini Srbije.

Beogradski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u Predsedništvu, javljaju da je predstavljenje platforme odloženo za drugu polovinu sedmice, iako je današnji datum najavio predsednik Skupštine Nebojša Stefanović 7. decembra, istog dana kada je državni vrh dao garancije predsednicima opština sa severa KiM koje se tiču integrisanog upravljanja administrativnim prelazima. Mediji su javili i da je državni vrh Srbije trebalo sinoć da se satane kako bi razgovarao o tekstu pregovaračke platforme za KiM.

Šefovi poslaničkih klubova sa kojima je Danas razgovarao do juče popodne nisu dobili poziv za predstavljanje ovog dokumenta. Oni kažu da o svemu tome znaju samo ono što je objavljeno u medijima. Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, potvrdio je za Danas da poziv za sastanak još nije stigao, ali smatra da „to nije pitanje za parlament , nego za Predsedništvo Srbije, koje će i predstaviti tekst deklaracije o KiM“. U SNS tvrde da niko nije decidirano rekao da će sastanak Nikolića sa šefovima poslaničkih grupa i biti održan baš u ponedeljak, nego da će prezentacija platforme biti u prvoj polovini ove sedmice.

Mogućnost da se predstavljenje ovog dokumenta odloži za još nekoliko dana, proteklih dana najavili su sam Nebojša Stefanović i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Nebojša Stefanović je krajem prišle nedelje objasnio je da se na tekstu platforme rade poslednje dopune, kako bi bila spremna za ovu sedmicu, a da je njena suština da se pronađe celishodno rešenje za tešku situaciju u Pokrajini. Vučić je juče najavio da će ovaj dokument, koji smatra „prilično realističnim biti predstavljen „narednih dana“, posle čega će „u Skupštinu ići sa principima“.

Čedomir Jovanović, predsednik LDP, smatra da je „neozbiljno na ovakav način voditi politiku i tragati za odgovorom za problem KiM“, ali da ôlično nije iznenađen, jer od početka govori da ne postoji nikakva kosovska platforma i da je to sve neozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari