Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović zbog povrede više članova Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Ova nezavisna institucija razmatrala je slučaj predsednice Narodne skupštine nakon što je u medijima objavljeno da ona, pored angažmana u parlamentu i stalnog zaposlenja na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, obavlja više honorarnih savetničkih poslova za kompanije iz oblasti farmaceutske i kozmetičke industrije.

U saopštenju Republičkog odbora navodi da se da je Đukić-Dejanović povredila članove 4, 5 i 13, stav 1 Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Član 4 precizira da funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Član 5 utvrđuje da funkcioner može prihvatiti drugu javnu funkciju samo uz saglasnost organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, ako se to ne protivi zabranama iz ovog ili drugog zakona. Takođe, funkcioner ne sme obavljati poslove savetovanja pravnih i fizičkih lica. Izuzetak su narodni poslanici, poslanici i odbornici.

Član 13 odnosi se na sadržaj izveštaja o imovini i prihodima koji je funkcioner dužan da podnese Republičkom odboru.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će se odazvati pozivu Republičkog odbora i da će dati sve informacije koje se od nje budu tražile. „Obaveštena sam o pokretanju postupka o odlučivanju da li sam kao predsednica Skupštine Srbije povredila Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Mislim da to nisam učinila, ali naravno da ću se odazvati tom pozivu i dati sve informacije – izjavila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari