Predsednik Bundestaga 14. juna u Beogradu 1Foto: vikipedia

Predsednik Bundestaga Norbert Lamert dolazi 14. juna u Beograd da se sretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Danas iz diplomatskih izvora.

Cilj posete predsednika nemačkog parlamenta je, kako tvrde naši sagovornici, razgovor sa predsednikom Srbije o spoljnopolitičkom kursu koji zauzima Srbija, odnosno obaveštenje o budućim koracima države, kada je reč o odnosu sa Evropskom unijom, s jedne, i sa Ruskom Federacijom, sa druge strane. Takođe, cilj posete predsednika Bundestaga su i bliža saznanja o tome kakvi su planovi predsednika Srbije u vezi sa situacijom u regionu, pre svega, odnosa sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom.

Naši diplomatski izvori navode da će susret Lamerta i Vučića biti i prilika da se razgovara o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, koji se održava 12. jula, kao i podrška Nemačke na evropskom putu Srbije.

Nismo juče uspeli da dobijemo potvrdu o dolasku predsednika Bundestaga u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića. Ovo bi trebalo da bude prvi susret Aleksandra Vučića sa Norbertom Lamertom od kada zauzima najviše državne funkcije. Lamert je predsednik Bundestaga od 2005. godine, a reizabran je na tu funkciju 2012.

Uslovi Bundestaga Beogradu godinama unazad ispostavljaju se uoči prelomnih i važnih koraka koje Srbija čini u evropskih integracijama, poput početka pristupnih pregovora, otvaranja poglavlja… Obično su predmet osporavanja, pre svega, zato što, prema interpretacijama srpskih zvaničnika podrazumevaju priznanje nezavisnosti Kosova, iako bi se takve tvrdnje na kraju ispostavile kao netačne.

Večernje novosti objavile su prekjuče da je Nemačka pripremila poseban program za Zapadni Balkan, koji bi bio kompenzacija za dugo čekanje na ulazak u Evropsku uniju. Pozivajući se na diplomatske izvore, list navodi da je Berlin spremio „mini Maršalov plan“ za Balkan, koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da podigne ekonomije regiona i taj predlog će se uskoro naći na stolu Evropskog saveta u Briselu, koji bi trebalo da ga odobri i odredi poseban fond za balkanske države.

Pomenuti plan nazvan je „Berlin plus“, a novac za njegovu realizaciju trebalo bi da između ostalih, obezbede Evropska ekonomska zona (EEA) koju čine sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška, kao i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA), kojoj uz navedene države, pripada i Švajcarska. Sume još nisu poznate, jer bi tek trebalo da se organizuju donatorske akcije, ali bi, zbog obima projekata, svakako trebalo da budu značajne. Jedan od ciljeva je i da se Zapadni Balkan premreži infrastrukturnim vezama kao što su auto-putevi koji bi spojili Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom ili Beograd s Tiranom, preko Prištine.

Evropska unija bi na ovaj način, piše ovaj beogradski list, dobila obučene radnike i tehnološki pripremljen region, a cilj je i da se povećanjem standarda Zapadni Balkan više približi evropskim partnerima.

Namera je da se tako „preskoči“ neizvestan period od sledećih nekoliko godina u kome EU, pritisnuta mnogobrojnim krizama, ne namerava da se dalje širi. Jak razlog za aktiviranje „Berlina plus“ jeste i smanjenje tenzija u regionu.

Za Nemačku Zapadni Balkan ima veliki bezbednosni značaj, navodi se u tekstu. Prilika da se nešto konkretnije uradi po pitanju „Berlina plus“ biće već sredinom sledećeg meseca, kada se u Trstu održava redovni godišnji samit o Zapadnom Balkanu.

U poseti Srbiji danas Johanes Han

Iza zatvorenih vrata u Evropskom parlamentu stranke desnog centra raspravljaju o Zapadnom Balkanu, prenose mediji. Saopšteno je da učestvuju čelnici grupe narodnjačkih partija – EPP i pojedini zvaničnici poput komesara EU Johanesa Hana i srpske ministarke Jadranke Joksimović. Johanes Han treba da iznese svoju procenu situacije. On dolazi u posetu Beogradu 7. juna, a očekuje se da će saopštiti šta se očekuje od samita u Trstu 12. jula.

Zahvalni zbog podrške Angele Merkel

Srbija želi da bude pouzdan i odgovoran partner Nemačkoj i zahvalni smo za podršku koju kancelarka Angela Merkel i drugi nemački zvaničnici pružaju Srbiji, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Markusom Edererom, prenosi FoNet. Vučić i Ederer su se saglasili da značajno unapređenje političkih odnosa Srbije i Nemačke prati intenzivna saradnja u svim oblastima, saopštila je Pres služba predsednika Srbije. „Srbija želi da bude pouzdan i odgovoran partner Nemačkoj i zahvalni smo za podršku koju kancelarka Angela Merkel i drugi nemački zvaničnici pružaju Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u vidu posvećenosti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu, posebno kroz Berlinski proces“, rekao je Vučić. On je istakao važnost koju bi infrastrukturno povezivanje imalo za regionalnu stabilnost i saradnju. Vučić je naglasio da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom, ali i ukazao na to da druga strana nije ispunila obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština iz prvog Briselskog sporazuma. Ederer je rekao da Nemačka podržava evropski put Srbije i ocenio da su stavovi i potezi predsednika Vučića u skladu sa najboljom evropskom tradicijom i da ih Nemačka ohrabruje, navodi se u saopštenju. Nemački diplomata je izrazio zahvalnost predsedniku Vučiću zbog otkrivanja spomenika podunavskim Švabama u Bačkom Jarku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari