Premijerka Srbije učestvovala u panelu Dijalog UN o energiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je video porukom na UN Dijalogu o energiji, koji je organizovan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, saopštio je danas njen kabinet.

Brnabićeva je u video poruci rekli da su među ključnim prioritetima Vlade Srbije zaštita životne sredine i zelena tranzicija.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, ona je rekla da su prioriteti unapređenje kvaliteta vazduha, upravljanje čvrstim otpadom i tretman otpadnih voda.

„Srbija treba mnogo da investira kako bi dostigla najviše standarde Evropske unije (EU) u toj oblasti“, rekla je ona i posebno izdvojila oblast tretmana otpadnih voda gde je potrebno uložili šest milijardi evra.

Premijerka je rekla da je Srbija je započela zelenu energetsku tranziciju, i fokus je na obnovljivim izvorima energije, ali i na izmeni zakonskog okvira kako bi bilo omogućeno više investicija.

„Usvojili smo novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji omogućava veće uključivanje građana u ceo proces, tako da će građani praktično moći da budu proizvođači time što će moći da postavljaju solarne panele na krovovima“, naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, prvi put u Srbiji je usvojen i Zakon o klimatskim promenama koji postavlja ciljeve za održivi razvoj i to u skladu sa ciljevima UN održivog razvoja i Agende 2030.

Predsednica vlade rekla je da je cilj da se što više koriste inovacije, tehnologija i kreativnost, kako bi tranzicija bila efikasnija, i kako bi se uključilo celo društvo, privreda i posebno mladi.

„Ono što je naš fokus, jeste kako da primenjujemo veštačku inteligenciju, big data analize, geoprostorno planiranje, satelitske snimke, kako bismo olakšali promene i omogućili mehanizme za rano upozoravanje za poplave, katastrofe, požare, i kako bismo mogli da pratimo uticaje svega što se dešava“, rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da će među prioritetima biti i pošumljavanje i upravljanja deponijama.

Dijalog UN o energiji otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres). Video porukama obratio se veliki veliki broj svetskih lidera i predstavnika međunarodnih organizacija, dodaje se u saopštenju kabineta srpske premijerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari