Preševo: Vučićev "favorit" na korak do novog mandata 1Foto: FoNet/ Slobodna reč (Arhiva)

Za 38 odbornika u Preševu je glasalo 40 odsto od oko 42.000 građana sa pravom glasa, mada je taj broj sasvim sigurno bio manji za desetak hiljada građana sa pravom glasa.

Izlaznost birača je bila gotovo istovetna u odnosu na prethodne parlamentarne, ali i one vanredne lokalne izbore, gde su glasali uglavnom mlađi pripadnici političkih stranaka računajući na svoje „egzistencijalne benefite kroz članstvo u nekoj od partija“ u narednom periodu.

Prvi rezultati govore da stranka Šćiprima Arifija koja ovdašnja politička javnost odavno tretira kao „Vućićevog trojanskog konja“ na korak do joj jednog vladajućeg mandata, jer ima je za većinu dovoljno i pet mandata Pokreta za reforme koji je prema prvim procenama poželjniji koalicioni partner od „radikalne“ opcije Ragmija Mustafe iz DPA.

Uz dva odbornika sa liste oko SNS Arifi bi ovoga puta mogao komotnuje da se ponaša na funkciji predsednika opštine Preševo koja je godinama u regionu juga centralne Srbije poznata po političkoj nestabilnosti zbog čega su ovo bili treći vanredni izbori u poslednje četiri godine koje je raspisivao predsednik Skupštine Srbije, a sve zbog lošeg funkcionisanja lokalne vlasti u opštini u kojoj 97 procenata stanovništva čine etnički Albanci.

Svakako da je najveći gubitnik ovih izbora PDD narodnog poslanika Šaipa Kamberija koja pole Bujanovca i u Preševu će biti u dubokoj opoziciji, iako su se očekivali kud i kako bolji rezultati, obzirom na stavove koje je u Skupštini Srbije iznosi Kamberi.

Očigledno je već sada, prema oceni unutar albanske političke javnosti u Preševu da ni ovi izbori nisu doneli „bitniji politički kvalitet“, te da će nova koalicija oko Alternative za promene(AP) biti primorana na kako se ocenjuje „političku razrokost“, jer će deo pogleda biti upućen ka Beogradu, a deo ka Prištini i Tirani.

Rezultati izbora

*Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija 6.070 glasova ili 14 mandata

*Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe 4.162 glasa i 9 mandata

*Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija a 3.330 glasova i 7 madnata

*Pokret za reforme (PR) Samija Salihija 5 mandata

*Koalicija oko SNS 2 mandata

* Demokratska unija Albanaca 1 mandat

* Albanska demokratska alternativa (ADA) Armenda Alijua ispod cenzusa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari