U saopštenju se ističe da bi bilo krajnje „neprikladno i uvredljivo“ da Srbija koristi bilo koje drugo ime osim Makedonija, preneo je AP.

Srbija je među državama koje Makedoniju ne nazivaju zvaničnim imenom, pod kojim je primljena u Ujedinjene nacije, a protest makedonskog ministarstva je usledio nakon što je na priznanicama za putarinu u Srbiji počeo da se koristi naziv „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“.

U saopštenju se ističe i da korišćenje imena BJRM predstavlja provokaciju koja nije odraz dobrosusdskih odnosa dve zemlje. 

Dačić: Nije im smetalo priznanje Kosova

Ako je za Skoplje uvredljivo ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, zašto ne napuste Ujedinjene nacije, Savet Evrope, OEBS i sastanke u Evropskoj uniji, koji ih tako nazivaju, upitao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući protest makedonskog Ministarstva inostranih poslova.

Srbija nije promenila stav o priznanju Makedonije, ali i za Srbiju je uvredljivo i sramno kada u Makedoniji kažu Republika Kosovo, rekao je Dačić za „Novosti“.

Mi samo tražimo obostrano korektan odnos. Ako već protestuju zbog priznanica za putarinu, šta bi trebalo mi da radimo zbog njihovog priznavanja Kosova i glasanja u Unesko, upitao je Dačić.