Selaković: Očekujem nastavak ruske podrške politici Beograda 1Foto: Fonet

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, uoči sastanka predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, da očekuje nastavak podrške Moskve politici Beograda i po pitanju Kosova, kao što je bilo i do sada.

Ovo je 14. susret dvojice predsednika u kratkom periodu. Intenzivna saradnja rezultira podrškom koju Ruska Federacija pruža Srbiji u rešavanju kosovskog problema, naveo je Selaković.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je situacija u regionu uzavrela i da na Balkanu nikada i nije mirno.

Ne samo zbog referenduma u Makedoniji, predstojećih izbora u BiH, već i upada albanskih specijalnih snaga sever Kosova i politike dugih cijevi. To su teme koje će biti na stolu tokom razgovora dvojice predsednika, rekao je Selaković.

Povodom stava Ministarstva spoljnih poslova Rusije koje je osudilo pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosovu, ocenivši ga neodgovornim, Selaković je zahvalio Moskvi što je spremna da stvari nazove pravim imenom.

Licemerno je sa druge strane, kaže Selaković, kada Evropska komisija poziva dve strane da smire tenzije.

Govoreći o neuspelom referendumu u Makedoniji i reagovanju komesara EU Johanesa Hana koji je rekao da je data podrška Prespanskom sporazumu, Selaković je rekao da je to „neobična izjava“.

„Sa nestrpljenjem sam očekivao reakciju EU na neuspeh referenduma, a onda je došla takva reakcija. Pokazuje da naša pozicija nikada nije laka i jednostavna, da mali narodi na Balkanu traže razumevanje od velikih, ali se neretko dešava da ono što važi za velike, ne važi za male“, ocenio je Selaković.

Tražimo da nas malo više uvažavaju i poštuju, da saslušaju naš glas i našu stranu, zaključio je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari