Selaković: Potrebno uložiti dodatne napore za članstvo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Srbija treba da uloži dodatne napore radi približavanja cilju punopravnog članstva u Međunarodnoj organizaciji frankofonije (OIF), izjavio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Otvarajući drugi sastanak Radne grupe za saradnju sa OIF, Selaković je rekao da je napredak potrebno ostvariti pre svega na planu unapređenja učenja francuskog jezika, posebno u osnovnim školama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je kazao da je „izuzetno važno“ što je dosadašnje napore Beograda priznala Asocijacija frankofonih univerziteta (AUF), za koju je naveo da Srbiju „prepoznaje kao regionalnog lidera na tom polju“, navodi se u saopštenju.

Dodao je da je AUF zbog toga odlučila da u Beogradu otvori regionalnu kancelariju koja će uz Srbiju pokrivati i Hrvatsku, BiH, Sloveniju i Severnu Makedoniju.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su se ministarstva Vlade Srbije „na izvanredan način“ uključila u ovogodišnje obeležavanje Meseca frankofonije, stoji u saopštenju.

Članove interresorne Radne grupe za saradnju sa OIF Selaković je pozvao da se uključe u pripremu nastupa Srbije na Samitu frankofonije u Đerbi, 20. i 21. novembra.

Ukazao je i na potrebu nastavka realizovanja časova francuskog jezika na početnom nivou za državne službenike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari