SNS može da poštuje Stojadinovića, ali ne i da mu odaje počast u ime Srbije 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Polaganjem cveća na grob Milana Stojadinovića, nekadašnjeg premijera Kraljevine Jugoslavije, tokom posete Argentini, gde je sahranjen, Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izazvala je revolt, ogorčenje i osude antifašističkih krugova u zemlji.

Do toga je došlo 9. decembra tokom zvanične posete srpske premijerke toj južnoameričkoj zemlji u kojoj je Stojadinović živeo i umro posle Drugog svetskog rata. Tom prilikom je saopšteno da „polaganje cveća na grob Milana Stojadinovića nije deo zvanične posete i protokola, ali je predsednica Vlade pronašla slobodno vreme i obišla mesto gde je sahranjen nekadašnji ministar finansija i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije“.

Ova vest ne bi izazvala naročitu pažnju da Milan Stojadinović nije bio zagriženi pristalica fašističke ideologije i poštovalac njenog osnivača Benita Musolinija. Naime, Stojadinović je 1935. godine formirao Jugoslovensku radikalnu zajednicu, skraćeno nazvanu Jereza, kao stranku izrazito desničarskih tendencija kojoj je uzor u organizacionom i političkom smislu bila ni manje ni više nego Nacionalna fašistička partija Benita Musolinija.

Stojadinović je po ugledu na po zlu čuvene italijanske „crnokošuljaše“ formirao partijsku miliciju Jereze koja je bila uniformisana i obučena u zelene košulje.

Pripadnici Jereze su svog predsednika na javnim skupovima pozdravljali uzdignutom desnom rukom, takođe po ugledu na fašiste, a Stojadinović se kao premijer sastajao i bio u prijateljskim odnosima sa grofom Galeacom Ćanom, ministrom inostranih poslova fašističke Italije, vodio je politiku približavanja silama Osovine i potpisao pakt o nenapadanju sa Musolinijevim režimom.

Nakon završetka Drugog svetskog rata Stojadinović je živeo u Argentini. Tamo se 1954. godine sastao sa liderom ustaša Antom Pavelićem i potpisao proglas o razbijanju socijalističke Jugoslavije.

Pravnik Branko Pavlović kaže za Danas da je loše i neprihvatljivo da premijerka Srbije polaže cveće na grob osobe koja je otvoreno podržavala fašizam.

– Istini za volju on nije bio jedini u toj epohi koji se oduševljavao  fašističkim idejama ali odavati bilo kakvu počast Stojadinoviću znajući kakve stavove je propagirao je nešto što nikako ne treba raditi. Takođe potpuno je kontradiktorno da Ana Brnabić i stranka kojoj pripada kritikuje Dimitrija Ljotića za fašizam, a istovremeno izražava divljenje prema Stojadinoviću iako su njih dvojica u većini stvari bili istomišljenici – navodi Pavlović.

On dodaje da nije sporno da se proučava Stojadinovićev rad kao ekonomiste ali to istovremeno ne znači da se njegova politička uloga može posmatrati izvan konteksta da je bio ubeđeni fašista i samim tim negativna istorijska ličnost.

Filozof Mario Kalik podseća za Danas da je Ana Brnabić  20. oktobra položila venac na spomenik borcima protiv fašizma koji su oslobađali Beograd, a sada „posećuje grob i odaje poštu fašisti Stojadinoviću“.

– Taj čin deo je vladajuće politike koja izjednačava fašiste i antifašiste, dželate i žrtve, kao tobože jednako zaslužne za našu državu. Brnabić je naglasila da je reč o „Srbinu“ i „predsedniku Vlade Kraljevine Jugoslavije“, i u to ime izražava poštu. Po logici „srpstva“ trebalo bi odati poštu i kvislingu Milanu Nediću. A kao Srbinu i predsedniku kraljevske vlade, i Stojadinovićevom nasledniku Dragiši Cvetkoviću, koji je potpisao Trojni pakt. Takođe, da li je biti Srbin i predsednik kraljevske vlade dovoljno da se Stojadinoviću oprosti pakt o razbijanju FNRJ, napravljen posle rata s Pavelićem, uz meze i vino, i nasmejana lica dvojice fašista? Gde je kraj tom putu rehabilitacije reakcionarnih i poraženih snaga iz prošlosti, kojim ova država ide već skoro 20 godina? – naglašava Kalik.

Ivan Zlatić, predsednik Socijaldemokratske unije, ističe za Danas da Ana Brnabić i SNS imaju pravo da Milana Stojadinovića smatraju svojim uzorom ali da državni funkcioneri „fašisti poput njega ne mogu da odaju bilo kakve počasti“.

– SNS kao stranka može da ga poštuje iako je objektivno gledano to grozno i potpuno nepravilno. Međutim, Ana Brnabić, koja je predsednica Vlade, nema pravo da na bilo koji način u ime Srbije odaje bilo kakve počasti pa samim tim ni da obilazi i polaže cveće na grob Stojadinovića… Niko nema prava u ime građana Srbije kao njihov zvanični predstavnik da nosi cveće na grob pristalici fašizma Milana Stojadinovića – kaže Zlatić.

Aleksandar Đenić, prvi sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije, kaže za Danas da je odluka premijerke Srbije Ane Brnabić da poseti grob Milana Stojadinovića „sramna i za svaku osudu“.

– Stojadinović je bio fašista i antinarodni premijer, u vreme kada je narod grcao u siromaštvu i bedi, a delatnost komunista i drugih progresivnih snaga bila zabranjena. Sarađivao je sa fašističkom Italijom i nacističkom Nemačkom, dva najveća zla koja su se pojavila u istoriji čovečanstva. Po ugledu na fašiste i naciste formirao je uniformisanu partijsku miliciju a članstvo ga je pozdravljalo uzdignutom rukom pokličem vođa. Posetom njegovom grobu premijerka Brnabić se objektivno narugala svim žrtvama fašizma. Svako slavljenje njega i njemu sličnih predstavlja uvredu za sve antifašiste i iskrene rodoljube – zaključuje naš sagovornik.

Vučićev poklon

Premijerka Ana Brnabić je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobila na poklon knjigu o Milanu Stojadinoviću, kada je on napuštao mesto predsednika Vlade. Takođe, Vučić je svojevremeno izjavio da SNS na gradskim izborima u Beogradu treba da se ugleda na pobedničku kampanju Jugoslovenske radikalne zajednice Milana Stojadinovića iz 1938.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari