Prividno primirje koje je poslednjih nekoliko meseci u parlamentu vladalo između sadašnjih i bivših radikala, odnosno poslanika SRS i SNS, juče je prekinuto tokom rasprave o amandmanima na pravosudne zakone. Gotovo dva sata oni su se raspravljali, a kao povod za novi napad radikala poslužila je ispovest Ratka Kneževića u crnogorskim medijima, u kojoj se spominje navodna bliskost lidera naprednjaka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa organizovanim kriminalom.

Radikali su najpre optužili Nikolića da se ne tako davno susreo s ruskim biznismenima u hotelu Ric u Parizu, kako bi ugovorio izgradnju gasne elektrane u Novom Sadu, koja je već izgrađena. Čulo se i da je Aleksandar Vučić bio “kurir” između Joce Amsterdama i Stanka Subotića Caneta, a poslanik SRS Aleksandar Martinović sve je doveo u vezu s trgovinom narkoticima i belim robljem.

– Tačno je, bio sam umešan u kriminal jer sam formirao Srpsku radikalnu stranku. No, kad jedno kuče u selu zalaje, sva paščad počinju da laju, tako je to i s vama. Neodoljivo me podsećate na posadu broda koji tone i koja je izbacila ruke kroz prozor – replicirao je Nikolić bivšim kolegama.

On se osvrnuo i na uvrede izrečene na račun njegovog zamenika Aleksandra Vučića.

– Niste Vučiću ni do čuklja. On je bio najbolji student Pravnog fakulteta i on ne citira tuđe izvore, ne surfuje po internetu da bi imao šta da kaže. Govorite o njemu da je kriminalac, narkodiler, jer su to neke novine pisale. Pa i o Vojislavu Šešelju se pisalo da je ubica i da se sastajao s Čumetom- rekao je Nikolić, pozivajući predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović da počne da radi svoj posao i da kažnjava one poslanike koji krše Poslovnik o radu.

Poslanici Skupštine Srbije juče su završili raspravu o amandmanima na sedam pravosudnih zakona i nastavili raspravu o 240 amandmana na predloge zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima. I pored velikog broja amandmana očekuje se da će ova dva zakona bez problema biti usvojena. Podršku zakonima najavili su vladajuća koalicija, poslanici manjina, kao i poslanici LDP koji smatraju da su predloženi zakoni korektni i da na moderan način regulišu materiju obrazovanja i vaspitanja, odnosno izdavanja udžbenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari