Trajković: Đurić će u Vašingtonu lobirati za Vučića 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se plaši da američka administracija neće biti spremna da podrži autokratu sa tolikim aferama u vlasti i šalje Đurića kao poverljivog čoveka koji će imati zadatak ne da se bavi državnim problemima, nego njegovom političkom budućnošću u smislu lobiranja za njega – ocenjuje Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, koja za Danas komentariše mogućnost da Marko Đurić bude novi ambasador Srbije u Vašingtonu.

Postavljanje aktuelnog direktora Kancelarije za KiM na tako odgovornu poziciju Trajković vidi kao potez koji je preslikan sa Kosova. Ona objašnjava da je kosovski predsednik Hašim Tači poslao u SAD poverljivu osobu, Vljoru Čitaku, zato što mu je potrebna za lično lobiranje.

Trajković kaže da se Čitaku sada više bavi lobiranjem oko pozicije Tačija i odgovora haškog tribunala na njegovo svedočenje i podizanje optužnice, nego uopšte problemima Kosova.

– Vučić je potpis na vašingtonski sporazum prihvatio da bi sebi produžio politički život. On sada najdirektnije šalje Đurića da lobira i na svoj način informiše Vašington o dešavanjima u Srbiji – naglašava Trajković.

Na pitanje da li je, i pored svega navedenog, Đurić najbolji izbor za ambasadora u Vašingtonu, imajući u vidu njegove gafove u javnosti, ona odgovara da su ti ispadi poznati, ali da je za nju on vrlo problematičan jer je na Kosovu najbliže sarađivao sa Milanom Radoičićem, koji je osumnjičen da je učestvovao u organizaciji ubistva Olivera Ivanovića.

– Sramota je da Marko Đurić sa tim vrlo teškim bagažom predstavlja državu, posebno što srpska država, Vučić i on zajedno, ne čine ništa da ljudima koji su osumnjičeni dozvole da prođu taj sudski proces i da u stvari dokažu svoju nevinost. Oni su glavni ljudi koji opstruiraju proces i za nas je potpuno neprihvatljivo da jedan takav čovek, sa takvim teretom, bude predstavnik države u najznačajnijoj zemlji sveta – poručuje Trajković.

Podsetimo, beogradski mediji preneli su u utorak vest da će aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić biti novi ambasador Srbije u SAD. Naveli su da će Đurić u Ambasadi u Vašingtonu zameniti Đerđa Matkovića, kome je istekao mandat, kao i da je potrebno da se završe „proceduralne stvari“ pre no što stupi na novu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari