Traži se od EK da ne učestvuje u kampanji sprskih vlasti 1Foto: SPP

Zanimljivo je da nijedno pismo evropskih poslanika, a bilo ih je tri, upućeno evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, nije objavio RTS kao javni servis.

Pisma nisu objavljena ni na jednoj nacionalnoj televiziji niti u dva velika dnevna lista i tabloidima. Većina građana Srbije nije uopšte čula za ta pisma, naročito za ovo poslednje koje je po sadržini najozbiljnije, iako su i liberali prošlog meseca poslali oštro pismo, konstatuje za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans.

Deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata, druge najveće političke grupe, uputilo je pre par dana pismo komesaru za proširenje, u kojem ukazuju na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija trenutno suočava.

U pismu se ocenjuju da srpski lideri ugrožavaju demokratiju koju snažno promiviše EU, da iskorišćavaju pandemiju da pomere izbore bez dogovoranja sa opozicijom, kao i da zbog zdravstvenih mera nijedan posmatrač iz EP ne može da nagleda misiju dok će Kancelarija za ljudska prava OEBS poslati samo ograničenu misiju, čiji će zaključci biti objavljeni mesecima posle glasanja 21. juna.

Stav zvaničnog Beograda povodom ovih konstatacija nije poznat, ali je ignorisanje i nedovoljno ozbiljno shvatanje svega što dolazi iz EP vidljivo. Štiplija za naš list ukazuje i na dešavanja u EP.

– Radi se o tome da je primetno da je Evropska narodna partija  ostala usamljena u nereagovanju na stanje demokratije u Srbiji. Pošto su poznati stavovi poslaničkih grupa socijalista, liberala, zelenih i možda evropske levice, ispada da od velikih poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu samo grupa EPP, čiji je SNS pridruženni čllan, ne reaguje. Verujem da postoje snage i unutar EPP koje će uvideti kakvo je stanje i reagovati u najskorije vreme – zaključuje on.

Kako dodaje, reakcija bi mogla da bude pritisak kroz spoljnopolitički odbor EP koji ide ka EK i može da dovede do toga da EK odreaguje na ovakvo stanje demokratije u Srbiji. Upitan koja bi reakcija mogla da bude on kaže upućivanje misije koja će da ispita najpre stanje u medijima.

Ali kako procenjuje, te misije sada nisu moguće jer je virus još aktivan.

On objašnjava da su pisma koje evroposlanici šalju komesarima forma slična poslaničkim pitanjima u našem parlamentu, a komesar Varhelji ima dve nedelje da odgovori na njih.

– Već je dovoljno pisama došlo komesaru da bi Komisija, komesar bili i dalje slepi na stanje demokratije. Podizanje svesti u Briselu o tome da je situacija i stanje demokratije u Srbiji zaista zabrinjavajuće dovešće do toga da i EPP i EK moraju nešto da urade. Imali smo slučaj Mađarske da posle više godina Fides bude suspendovan iz EPP a onda je i EK pokrenula mehanizme prema Mađarskoj –  objašnjava on.

Komesar nije odgovorio na ovo poslednje pismo, ali jeste na prvo.

Služba za medije političke grupacije Socijaldemokrata u EP potvrdila je u utorak da je evropski komesar Varhelji odgovorio na prvo pismo poslanika EP, koji su sredinom aprila upozorili da je situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava „izuzetno uznemirujuća“, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Sadržaj odgovora nije poznat, ali članovi druge najveće političke grupacije u Parlamentu su istakli da sada čekaju na odgovor i na poslednje pismo, koje je prošle nedelje upućeno njemu oko situacije u Srbiji tokom izbornog perioda.

U poslednjem pismu grupe socijalista i demokrata piše i da je međupartijski dijalog koji su vodili poslanici EP u Narodnoj skupštini Srbije bio dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji.

„Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa“, naglasili su evropski poslanici.

Oni su podsetili da će glavni deo relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako se to, kako su napisali, moglo sprečiti pravičnim sporazumom sa Vladom.

„Situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka i nepristupačnosti opozicije ili neuravnoteženost izveštavanja u medijima“, dodali su.

Evropski poslanici su istakli da je Fridom haus Srbiju nedavno klasifikovao kao „hibridni režim“, a, kako ocenjuju, održavanje izbora u takvom okruženju samo bi ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem.

Poslanici su izneli zahtev za pravednijim izbornim postupkom i detaljnijom kontrolom, kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati, preneo je EWB.

Naglasili su i da je od presudne važnosti da se za Evropsku komisiju ne smatra da je aktivna tokom izborne kampanje, a time i da pruža podršku bilo kojoj političkoj stranke.

„Kao takav, predlažemo da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije“, zaključili su evropski poslanici.

Pismo Varheljiju, u koji je EWB imao uvid, potpisali su, između ostalih, potpredsednica EP Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

U pitanju je drugo pismo Varheljiju u dve nedelje, i treće od aprila, u kojem poslanici EP izražavaju ozbiljnu zabrinutost stanjem u Srbiji.

Prvo pismo sredinom aprila je poslato EK na inicijativu Atile Are Kovača, protivnika Viktora Orbana, i ono se bavilo uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji i ograničavanjem sloboda zbog epidemijskih mera.

Drugo su komesaru Varheilju poslali poslanici poslala grupa liberala Obnovimo Evropu, na temu zabrinutosti za demokratiju u Srbiji, a u toj grupi je i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari