Treba nam predsednik koji ne tera članove iz stranke 1Foto: Stanislav Milojkovic

Svim članovima Glavnog odbora Demokratske stranke ovih dana biće dostavljen tekst apela za očuvanje demokratije i vladavine prava sa pozivom da se izjasne da li podržavaju apel, odnosno zahtev za organizovanjem izborne skupštine Demokratske stranke, koja bi usledila za nekoliko meseci.

Očekujem da će više od pola članova Glavnog odbora potpisati taj apel, jer verujem da većina članova DS smatra da su očuvanje demokratije unutar DS, zaštita Statuta i pravila osnovni postulati na kojima treba da počiva Demokratska stranka – kaže za Danas Dragan Domazet, član Glavnog odbora DS, jedan od osnivača stranke i potpisnik apela za očuvanje demokratije u DS.

Sagovornik Danasa kaže da očekuje da će na sednici Glavnog odbora DS koja je zakazana za 21. jun biti reči o apelu, bez obzira što predsednik stranke Zoran Lutovac to nije uvrstio u dnevni red.

„Tražićemo da se zakaže Izvršni odbor koji bi odredio termin održavanja izborne skupštine, ali i još jedan Glavni odbor na kome bi se razmatrala dokumenta za izbornu skupštinu, a izborna skupština mogla bi da se održi tek za par meseci“, kaže Domazet, ne precizirajući postoji li već sada kandidat koji bi zamenio Zorana Lutovca na mestu predsednika.

Umesto konkretnog imena, on kaže da u DS ima mnogo pametnih i obrazovanih i uspešnih i kvalitetnih ljudi.

On napominje da su apel do sada potpisali brojni bivši potpredsednici DS, bivši ministri, ali i ugledni članovi stranke.

Podseća i da je aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac ostao usamljen, jer su uz njega ostala samo dva potpredsednika Dejan Nikolić i Dragana Rakić.

„M smo pozvali da se pokrene unutarstranačka debata, ali nećemo da namećemo nikome mišljenje. Osnovno demokratsko pravilo je da možeš da govoriš slobodno, bez ikakvih posledica, a ne da te zbog toga neko ne razreši dužnosti, da ti raspusti odbor i da te zameni nekim drugim. Zbog drugačijeg mišljenja niko ne može da trpi sankcije i tu nema kompromisa. U svemu ostalom kompromis je dozvoljen“, napominje Domazet, koji je svojevremeno bio potpredsednik DS, u vreme kada je Dragoljub Mićunović bio predsednik.

Na pitanje šta se to konkretno zamera Zoranu Lutovcu, sagovornik Danasa kaže da je kap prelila čašu kada je suspendovano šestoro članova Statutarne komisije i to na nestatutaran način, uz kršenje unutarstranačkih pravila i slobode mišljenja.

„Tog dana kada je suspendovano šestoro članova Statutarne komisije pisao sam mejl Lutovcu i i apelovao da ne suspenduje te ljude. Nije mi odgovorio, kao što ranije nije hteo ni da razgovara sa osnivačima stranke iako smo razgovor tražili. On ne želi da sluša nikoga, bar nikoga iz stranke i radi onako kako samo on misli da treba. Nama u Demokratskoj stranci treba lider koji će da okuplja ljude, a ne da ih deli. Treba nam predsednik koji razgovara sa svojim članovima, ali je činjenica da Lutovac želi samo da sprovodi svoje stavove i tu razgovora nema“, kaže Domazet.

Dodaje da u poslednje dve godine koliko je Lutovac predsednik stranke ljudi se teraju na raznorazne načine iz stranke, a potpisnici apela za očuvanje demokratije u DS upravo žele da okupe i bivše čanove DS, kako bi ojačali stranku ljudima koju su za Srbiju u Evropskoj uniji i Srbiju u kojoj neće biti kriminala i korupcije.

Domazet tvrdi da su DS poslednjih meseci napustili najviši funkcioneri: zamenik predsednika stranke, generalni sekretar, internacionalni sekretar… te da je DS nestručnim rukovođenjem ostala bez političkog života u više od 70 opština i gradova u Srbiji.

– Više od sedam meseci njihove kancelarije su zaključane, zajedno sa idejama i politikom Demokratske stranke. Mi nemamo pravo da građane lišavamo politike budućnosti koju od osnivanja baštini upravo DS i ne smemo da dozvolimo da postanemo organizacija kojoj je ostalo više prošlosti nego budućnosti“, kaže Domazet i podseća da su apel između ostalih potpisali Vida Ognjenović, Ljiljana Lučić, Nada Kolundžija, Lejla Ruždić, Dragoslav Šumarac, Nataša Vučković, Božidar Đelić.

Angažman Božidara Đelića

Na pitanje odakle sada angažovanje Božidara Đelića, koji se gotovo osam godina nije čuo, Dragan Domazet kaže da je Đelić predsednik odbora DS za saradnju sa EU i međunarodnim organizacijama i da je njegovo angažovanje logična stvar, bez obzira što živi u Francuskoj. Sagovornik Danasa pojašnjava i da se na apelu za sada nije našlo ime Dragoljuba Mićunovića, jer se on još ranije izjasnilo da je razočaran u predsednika stranke i da ne želi da se meša u stranačke stvari. „Siguran sam, međutim, da podržava ono što mi radimo za DS u ovom trenutku“, zaključuje Domazet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari