Dve eksplozije su odjeknule juče dva sata iza ponoći u centru Preševa u Ulici maršala Tita ispred broja 75 i 77 , kod zelene pijace, a oko tri stotine metara od zgrade Skupštine opštine. U razmaku od nekoliko minuta najverovatnije iz dva vozila u pokretu eksplozivne naprave su bačene u neposrednoj blizini kuće jednog albanskog biznismena, potvrdili su za Danas albanski izvori u Preševu.

Povređenih nije bilo, a kako je saopštio MUP, od posledica eksplozije nastala je materijalna šteta na sedam izloga lokala koji se nalaze u okviru privatnih kuća i na tri automobila.

– Uviđajem na licu mesta zajedno sa predstavnicima tužilaštva i policije, a na osnovu činjenica prvi nalazi istrage ukazuju da se u ovom slučaju radi o delu terorizma – rekao je za Danas, nakon uviđaja koji je obavio u Preševu, istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović.

On je precizirao da su eksplodirale ručne bombe „kašikare“ koje su bačene na kolovoz i od njihove detonacije su napravljeni krateri.

– Bombe su bačene u neposrednoj blizini zgrade Opštinskog suda, pa je očigledno da su izazivači imali nameru da izazovu opštu opasnost – precizirao je Mihajlović.

Komentarišući navode albanskih izvora koji su za Danas naveli da je incident „moguća osveta prema albanskom biznismenu“ koji živi u kući pored koje se desio bombaški napad Mihajlovićje rekao da se radi o trojici braće koji su u izjavama rekli da nisu u sukobu ni sa kim u Preševu i da nije bilo razloga za napad na njih.

– Da su bombaši hteli da im se osvete, oni bi bombe bacili na njihove lokale koji se nalaze u prizemlju kuće, ovako bombe su završile na kolovozu – kazao je Mihajlović.

On kaže da je dobar deo mesta gde se desio incident pokriven video nadzorom i da će naknadnim pregledom snimaka biti utvrđeno više detalja u vezi s incidentom. U cilju istrage on nije mogao da saopšti više detalja.

Albanski izvori u Preševu potvrdili su za Danas da „detonacije nisu izazvale veće uznemirenje građana“ koji žive kod zelene pijace, ali su odbili da spekulišu ko bi mogao da bude počinilac incidenta.

Prema navodima iz saopštenja MUP-a, policijski službenici će Okružnom javnom tužilaštvu u Vranju podneti krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari