Veselinović: Đorđevićeva izjava da mu je Vučić naredio isplatu dečijeg dodatka dokaz diktature 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je večeras da je izjava ministra za socijalna pitanja Zorana Đorđevića da mu je Vučić naredio da isplati dečiji dodatak dokaz da je u Srbiji na delu „diktatura“.

„Ministar Đorđević je verovatno nespretno, sa nedovoljno političkog iskustva, na taj način priznao da je u Srbiji na delu eksplicitna diktatura jednog čoveka“, rekao je Veselinović novinarima na novogodišnjem koktelu Pokreta za preokret u Novom Sadu.

Ministar Đorđević je danas rekao da je dobio „direktno naređenje“ predsednika Srbije da isplata mora biti izvršena u rokovima koje predviđa zakon.

„Zbog sistemskih problema došlo je do otežane isplate dečijeg i roditeljskog dodatka. Problem je rešen, o čemu sam odmah obavestio predsednika Aleksandra Vučića“, naveo je Đorđević.

Janko Veselinović je dodao da Vučić nema nadležnosti da izdaje takva naređenja, sem u vanrednom i ratnom stanju.

„Ako Aleksandar Vučić izdaje naredbe za isplatu dečijeg dodatka, to znači da smo mi u vanrednom ili u ratnom stanju, jer samo je u toj situaciji Vučić vrhovni komandant. A ako nismo u ratnom ili u vanrednom stanju, to znači da je Vučić prisvojio tuđe nadležnosti, u konkretnom slučaju ministra Đorđevića i Vlade Srbije“, naveo je Veselinović.

On je kazao da je zakonska obaveza, a ne Vučićeva volja, da se isplati dečiji dodatak.

„Ali, mi smo ušli u fazu gde se ne poštuju ni Ustav, ni zakoni, ni institucije, već o svemu odlučuje jedan čovek. On odlučuje o tome da li će tužilaštvo moći da vidi snimak sa naplatne rampe u Doljevcu, da li će biti uhapšen uzbunjivač iz Krušika, pa čak i da li će biti isplaćen dečiji dodatak“, rekao je Veselinović.

On je ocenio da u 2020. godini može da se očekuje rasplet duboke političke krize u Srbiji, bilo na način da će se aktuelna vlast „dozvati pameti“ i pronaći način da odloži izbore, koji će biti slobodni i pošteni, u šta je rekao da ne veruje, a druga mogućnost je da se održe izbori na kojima ključne opozicione organizacije neće učestvovati, što znači da neće priznati ni tu vlast ni odluke organa koji budu izabrani.

„To znači da zaista ulazimo u jedno vanredno stanje, gde građani koji nisu izašli na izbore ne priznaju vlast i institucije koje su formirane na bazi tih izbora. I to nije jednostavna situacija. To može dovesti do toga da će ipak ulica odlučivati o stvarima o kojima bi trebalo da odlučuje parlament“, kazao je Veselinović.

On je rekao da se „niko u Savezu za Srbiju tome ne raduje, jer smo za sve vreme protesta pokušavali da stišavamo strasti, da kanališemo nezadovoljstvo građana, iako su nas proglašavali ekstremistima“.

„Plašim se da to nezadovoljstvo, nakon izbora, neće moći da se kanališe, a za to će biti odgovoran isključivo Aleksandar Vučić i njegov režim”, kazao je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari