Već od jeseni u Srbiji će biti vidljivo ukrupnjavanje političke scene stvaranjem dva nova bloka partija, jednog okupljenog oko stranke G17 plus, koja pretenduje da okupi niz manjih regionalnih stranaka i koja bi na jesen mogla da promeni ime, i drugog socijaldemokratskog, okupljenog oko Sandžačke demokratske partije.

Iako predstavnici stožernih partija oba bloka tvrde da njihovi potezi nisu priprema za vanredne parlamentarne izbore, teško je poverovati da lideri G17 plus i SDP Mlađan Dinkić i Rasim Ljajić ne razmišljaju o jačanju svoje pozicije pred neku novu predizbornu trku i potonje pregovore o formiranju vlade Srbije. U ovom trenutku, prema istraživanjima javnog mnjenja, G17 ima najniži rejting od osnivanja (oko jednog procenta), dok Ljajićeva lična popularnost od osam odsto poverenja gađana ipak nije dovoljna za veći uspeh SDP van Sandžaka (jedan osvojeni mandat kao Lista za toleranciju na lokalnim izborima u Zemunu, dva u Voždovcu).

Osim G17 i SDP, korist od okupljanja oko većih i jačih stranaka imaju i male partije koje bi mogle da imaju probleme prilikom preregistracije stranaka koja počinje danas i trajaće tačno šest meseci, do 23. januara. Naime, sve stranke, prema Zakonu o političkim partijama, moraju da za preregistraciju sakupe 10.000 overenih potpisa građana, dok je strankama manjina neophodno 1.000 potpisa. Registrovane političke organizacije moći će da nastave s radom ukoliko u narednih šest meseci usklade svoj statut i druge opšte akte s odredbama novog zakona i podnesu prijavu za upis u Registar političkih stranaka. One koje to ne učine brišu se iz tog registra i iz Registra udruženja, društvenih organizacija i političkih organizacija i gube status pravnog lica. Dakle, prestaju da postoje.

Željko Ivanji, poslanik G17 plus u Narodnoj skupštini, za Danas najavljuje da će ova partija na jesen na sednici Skupštine stranke doneti odluku o novom imenu i statutu.

– G17 će se registrovati sa starim imenom, a nova stranka koja će okupljati regionalne partije biće pravni naslednik G17 plus, tako da nije potrebna nova registracija te stranke – kaže Ivanji, koji nije mogao da potvrdi spekulacije da će se novoformirana partija zvati Stranka regiona.

On tvrdi da sadašnji potezi nisu priprema partije Mlađana Dinkića za nove izbore. Ipak, Ivanji je ponovio reči stranačkog kolege Vlajka Senića da novi izbori neće biti referendumski, kao što su to bili prošli – za ili protiv Evrope, već programski.

Pored novog regionalnog bloka okupljenog oko G17 plus, koji će biti na poziciji desnog centra, stvara se još jedan, socijaldemokratske orijentacije, koji bi trebalo da predvodi Sandžačka demokratska partija.

Mujo Muković, potpredsednik Ljajićeve SDP, kaže za Danas da će se ta partija preregistrovati, ali i da će biti registrovana i udružena nova partija socijaldemokratskog bloka, čije se formiranje očekuje na jesen. Gotovo je izvesno da će na njenom čelu biti Rasim Ljajić, uveren je ovaj sagovornik Danasa.

– SDP se ne priprema za nove izbore. Naše akcije bi išle u istom pravcu, bez obzira na to da li će izbora biti ili ne. Verujem da ove godine neće biti izbora, uprkos krizi i manjim problemima. Ukoliko do toga ipak dođe, najpre ćemo razgovarati sa DS, jer su nam oni dugogodišnji partneri. U zavisnosti od tih razgovora, SDP će odlučiti da li će nova stranka samostalno ili ne izaći na izbore – najavljuje Muković.

Usvajanje Zakona o političkim strankama treba da doprinese stabilizaciji političke scene u Srbiji i ozbiljnijem delovanju političkih stranaka, kojih je trenutno više od 600 u registru. Tome se bar nada Vlada Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

– Broj političkih partija svešće se na nekoliko desetina što će omogućiti i lakšu kontrolu njihovog finansijskog poslovanja. Nakon isteka roka za preregistraciju znaćemo ko su politički subjekti u Srbiji iza kojih stoje građani, a koje partije postoje samo na papiru – rekao je resorni ministar Milan Marković.

Prema njegovim rečima, svaki potpis građana će biti proveravan, a protiv onih za koje se utvrdi da su podneli potpise u suprotnosti sa Zakonom biće podnete krivične prijave.

– Krajnje je vreme da se stane na put ležernom odnosu prema političkom životu i tome da se državnim organima poturaju potpisi kako ko stigne – rekao je novinarima Marković.

U registre je trenutno kao aktivno upisano 575 političkih organizacija – 442 u registru Ministarstva za državnu upravu i 133 u nekadašnjem saveznom registru.

 

PUPS: 80.000 aktivnih članova

– Partija ujedinjenih penzionera ima oko 200.000 članova, od kojih je 80.000 aktivno, dok se ostali angažuju samo u vreme izbora. To znači da za PUPS neće biti nikakav problem da prikupi 10.000 potpisa neophodnih za preregistraciju stranaka. Uostalom, za završetak tog posla imamo šest meseci, a mi smo već odredili tim koji će na njemu raditi – kaže za Danas poslanik i funkcioner PUPS Đuro Perić. On naglašava stav PUPS da je dobro što su pooštreni uslovi za nastanak i opstanak političkih partija, „jer je to jedini način da se vidi da li iza stranke stoje građani“.

 

Korać: Skupljaćemo, pa šta bude

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije i narodni poslanik s liste LDP, juče nije bio siguran da će uspeti da preregistruje stranku koja je nastala pre 13 godina izdvajanjem iz Građanskog saveza. Korać je u izjavi za Danas kratko rekao: „Skupljaćemo potpise, pa ćemo videti hoćemo li uspeti da prikupimo 10.000 neophodnih. Za taj posao imamo šest meseci“. Korać nije želeo da odgovori koliko članova trenutno ima SDU, a na pitanje hoće li njegova stranka u procesu preregistracije tražiti pomoć, na primer LDP, Korać je samo odgovorio: „Sigurno ćemo sarađivati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari