Kako dodaje, važno je da se nastave javne rasprave o pravima gej populacije u Srbiji, jer „homoseksualizam nije bolest, već način života“.

– U Nemačkoj, kao i većini zemalja EU, sud može da zabrani Prajd, a ne političari. A to je ono što je upravo uradila nova vlast u Srbiji. Smatram da ukoliko se o pravima homoseksualaca ne bude javno govorilo, promena u srpskom društvu neće ni biti – upozorava Šnajder.

Da li će zabrana održavanja Parade uticati na evrointegracije Srbije?

– Siguran sam da će se o ovome pričati u Uniji. To što Prajd nije održan ide u prilog mišljenjima da je Srbiji potrebno više vremena da postane punopravna članica EU.

Da li Partija zelenih podržava evrointegracije Srbije?

– Mi smatramo da je EU odlična ideja i želimo da što više demokratskih država pristupi Uniji. Srbija je dobrodošla, kao i ceo Balkan. Međutim, pre nego što uđu u EU, sve zemlje moraju da ispune određene uslove, a jedan od njih je i poštovanje građanskih prava.

Ipak, EU je u krizi. Kada možemo da očekujemo nastavak proširenja?

– Ne verujem da će se kriza završiti uskoro, ali to ne treba da znači da pregovori sa zemljama kandidatima ne treba da budu vođeni.

Šta zvanični Beograd mora da uradi kako bi dobio datum početka pregovora o članstvu u EU?

– Izveštaj Evropske komisije će pokazati šta je Srbija uradila do sada, pa je najbolje da sačekamo da bude predstavljen, a onda da govorimo o daljim koracima. U svakom slučaju, proces pristupanja EU traje godinama i svi uslovi koje zvanični Beograd treba da ispuni su demokratski oblikovani.

Nemačka je priznala nezavisnost Kosova. Da li to znači da i Srbija to mora da uradi ako želi da postane deo EU?

– Mislim da postoje različiti vidovi priznavanja. Naravno, zvanično priznavanje je nešto drugo. Ali, proći će još vremena pre nego što Srbija uđe u EU. Tu treba podsetiti da pet zemalja članica Unije i dalje ne priznaju kosovsku nezavisnost. Verujem da će vremenom sve strane pronaći pravo rešenje.

A šta mislite o modelu dve Nemačke?

– Ne verujem da je to dobar primer. Smatram da je bolje pronaći mirniji način da Srbija i Kosovo sarađuju. Važno je da ljudi žele da se rešenje postigne i da političari ne rade ništa protiv svojih građana.

Uvođenje viza nije dobra ideja

Šta mislite o inicijativi Volfganga Bolzbaha iz Odbora za unutrašnja pitanja Bundestaga da Nemačka preispita bezvizni režim sa Srbijom?

– Verujem da je to samo politička ideja, iako ne znam pozadinu toga. Mogu samo da kažem da u vreme izbora u Nemačkoj mi ne diskutujemo o pitanjima na tako „niskom“ nivou. U svakom slučaju, to nije dobra ideja, jer tako nešto ne bi pomoglo ni Srbiji, ni Nemačkoj.