Radna verzija zakona o finansiranju političkih stranaka poslata je u Brisel, na zahtev stručnjaka iz sedišta Evropske komisije, koji je ovih dana analiziraju. Mislim da vlada u Beogradu sada čeka konačno mišljenje EK kako bi se izbegla sva moguća naknadna politička prepucavanja oko teksta zakona – kaže za Danas Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

 Ona nije znala da kaže kada će novi zakon o finansiranju stranaka konačno biti usvojen. Ono što je sigurno jeste da taj akt neće biti na dnevnom redu ni sutrašnje sednice Vlade Srbije.

Donošenje zakona kojim bi se uspostavili jasna pravila i nezavisna kontrola nad tokovima novca kojim barataju političke partije jedna je od obaveza koje Srbija mora da ispuni kako bi dobila status kandidata za ulazak u EU. Vladinim Akcionim planom predviđeno je da taj zakon bude usvojen u Narodnoj skupštini do početka aprila. Ipak, „politička prepucavanja“ u vladajućoj koaliciji oko nekih odredaba dovela su do toga da državni zvaničnici, kao što su predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, sada najavljuju njegovo usvajanje do kraja juna. Radna verzija bila je završena još krajem decembra. Potom je, u januaru, radna grupa dobila sve primedbe na tekst, i to od Evropske komisije, Venecijanske komisije i GREKO, uvrstila ih u zakon i poslala ga vladi. Ali, tada je među strankama na vlasti došlo do novih neslaganja ko konačne verzije teksta i sve je stalo. Na kraju je, nedavno, EK zatražila da joj iz Beograda bude ponovo poslata radna verzija.

Slobodan Homen ističe za Danas da su radna grupa i Ministarstvo pravde obavili svoj deo posla i da je sada na vladi da odluči kada će se zakon naći na dnevnom redu sednice ministara. Upitan da li su sve stranke vladajuće koalicije saglasne oko teksta, Homen kaže da je DS apsolutno za usvajanje zakona i da ovo pitanje treba postaviti ostalim strankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari