Kao i svake godine oni su izabrani SMS glasovima. Ujedno ovo je i očekivani plasman polufinalista prve večeri. Među glavnim ovogodišnjim favoritima su Turci i Maltežani. Takmičenje je počelo sa pesmom crnogorske predstavnice Andree Demirović, koja je svoju pesmu otpevala na engleskom a završeno kompozicijom predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Prvo evrovizijsko veče proteklo je u znaku ruskih bajki, a u pauzi između glasanja hor ruske vojske izveo je splet ruskih narodnih pesama i neizbežne „Oči čornije“.

Nastupom Igora Cukrova iz Hrvatske, sutra počinje nadmetanje u drugoj polufinalnoj grupi. Predstavnici iz Srbije Marko Kon i Milan Nikolićsa pesmom „Cipela“, nastupiće kao četvrti. Veliko finale je u subotu uveče kada će se za pobedničku kompoziciju nadmetati 25 pesama.

Televizijski umesto muzički šou

Beni Anderson iz švedske grupe ABBA, koja je pre 35 godina pobedila na Pesmi Evrovizije, izjavio je da je prestao da prati to takmičenje pošto ono, kako je ocenio, više nema nikakvog značaja za muziku.

– Muzički, to nije ono što bi trebalo da bude. Ali kao televizijski spektakl, to je dobar šou – izjavio je Anderson. ABBA je 1974. pobedila sa pesmom „Waterloo“, posle čega je ostvarila svetsku karijeru.