Bamberg kao "poslastica" 1Foto: Starsport

Šta znaju košarkaši Crvene zvezde koliko je 9.000 kilometara: sa stanicama u Kazanju, Beogradu, Zagrebu, Frankfurtu i Bambergu, za nedelju dana crveno-beli su zbog pomenute kilometraže promenili šest aviona i dva autobusa.

nemački gradić u Bavarskoj konačno im je odredište, pre nego što u sredu rano ujutro napokon slete u prestonicu Srbije. U ritmu u kojem su utakmice daleko zastupljenije od treninga, crveno-beli su došli u goste najboljem nemačkom timu (20.00) u okviru druge „turbo nedelje“ od po dve evroligaške utakmice u sedam dana.

I u privatnim razgovorima sa porodicama i prijateljima poslednjih dana kapiten Mitrović i saigrači koristili su navigaciju verovatno nedovoljno svesni gde se nalaze u datom trenutku i koji im je naredni protivnik. U ritmu četvrtak – nedelja – utorak pripreme za utakmice obavljali su na aerodromima, u toku puta, što je bio slučaj i za duel sa Bambergom, s obzirom da su u nedelju trijumfalno završili gostovanje u Zagrebu protiv Cibone.

Bamberg je košarkaški grad; klub je finansijski izuzetno stabilan već godinama unazad, sposoban da se na tržištu igrača nadmeće i sa bogatijima od sebe. U poređenju sa prošlosezonskim sastavom nije puno menjao ekipu; angažovao je Fabijana Kozera, prekaljenog francuskog beka, i to nakon što povišicom nije uspeo da ubedi Vonamejkera da ostane u klubu (izabrao prebogatu Darušafaku). Centarsku liniju „ojačali“ su iskusnim Belorusom Vladimirom Veremenkom, možda i jedinim visokim igračem u timu kome je leđna tehnika kvalitetnija od napada licem ka košu.

Odlični italijanski stručnjak Trinkijeri, preferira brzu košarku na „otvorenom terenu“ sa ranim završecima napada. U sastavu mahom ima dobre atlete, ne previše obučene pod košem.

Najzanimljiviji je nemački reprezentativac Danijel Tajs – košarkaški pismen, fizički snažan, sasvim solidnog šuta sa poludistance. Bamberg u sastavu ima puno „radilica“ nalik Hekmanu, Radoševiću, Meliju, Strelnijeksu, Herisu, Štajgeru, koji umnogome doprinose rezultatu ekipe, ali nisu pojedinci koji u kontinuitetu pružaju partije na visokom nivou. Darijus Miler, bivši student Univerziteta Kentaki, apsolutni je lider tima, neko ko uspešno pokriva pozicije beka i krila i u stanju je da individualnim potezima reši utakmicu. Najbolji je strelac tima (15p) koji u Evroligi šutira odličnih 40 odsto za tri poena. Bamberg igra kolektivnu košarku, na pas više; iskusni Zizis preferira igru dva na dva, u kojoj centri nakon otvaranja iz bloka više pasom gledaju da nađu usamljenog saigrača za tri poena nego što „napadaju obruč“. Perfektnog skora u nemačkom šampionatu, Bamberg je sva četiri poraza u Evroligi doživeo u neizvesnim završnicama, poput poslednjeg od Darušafake u Istanbulu (72:70).

Utisak je da će Zvezda večeras imati mnogo veći izazov i teži zadatak u poređenju sa prethodnim evroligaškim gostovanjem Uniksu. Koncepcijski, Bamberg je kvalitetniji u odnosu na ruski tim; Trinkijeri preferira i kombinovane odbrane, i sigurno će pokušati da u što većoj meri izoluje Zvezdine visoke igrače, pre svih Kuzmića, dok će crveno-beli nastojati da završe negativnu seriju od dva uzastopna poraza.

Raspored i tabela

7. kolo

utorak

Efes – Uniks 18.00
Bamberg – Crvena zvezda 20.00
Makabi – Fenerbahče 20.05
Milano – Baskonija 20.45

sreda

Darušafaka – CSKA 18.15
Olimpijakos – Barselona 19.00
Žalgiris – Galatasaraj 19.00
Real – Panatinaikos 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari