Dobro poznato društvo 1Foto: EPA-EFE/ Zsolt Szigetvary

Tri dana zasluženog predaha od takmičarskih obaveza na vaterpolo prvenstvu Evrope dobili su nacionalni timovi od kojih se to i očekivalo, jer je zbirni konto s medaljama direktnih četvrtfinalista takmičenja u Budimpešti krcat vrhunskim dometima na prethodna 33 izdanja EP.

Počev od domaćina Mađarske, s ukupno 24 odličja najtrofejnijom među već poznatim kandidatima za polufinale. S dvanaest titula, najviše osvajanih 20-ih i 30-ih godina 20. veka (5), šest srebra i isto toliko bronzi, naše severne komšije su bile viđene u Top osam aktuelnog turnira.

Premda je lako moglo da se desi da iz C grupe, umesto nje, Španija zaobiđe doigravanje u 1/8 finala.

Samo da je imala jaču gol razliku od organizatora EP u utakmicama pre i posle remija u njihovom međusobnom meču.

Što ne znači da „crvena furija“ neće nastaviti plovidbu, jer je potencijalni protivnik Srbije u Budimpeštu došla ovenčana drugim mestima na poslednjem EURO i šampionatu sveta 2019. godine.

Srpsko preskakanje sinoćnjih susreta bilo je još lakše predvideti, jer je prvak EP iz 2012, 2014, 2016. i 2018. tim sa najjačim sastavom i najtrofejnijim selektorom, a pri tom su ekipe Rumunije, Rusije i Holandije bile „mačiji kašalj“ za branioca trona na Olimpijskim igrama ovog leta.

Mada su „delfini“ u nekim trenucima tih bitaka morali da zapnu da bi održali distancu u odnosu na „prežaljene“ rivale i na vreme produžili ostanak u borbi za svoje 23. kontinentalno mesto na pobedničkim postoljima, posle osam uspinjanja na najviši stepenik, devet plasmana odmah do prvaka i pet trećih pozicija.

I Hrvatska je „morala“ lakšim putem u nokaut borbu. Jesu naše komšije na jedvite jade, samo golom razlike, dobile regionalni okršaj sa vrlo dobrim Crnogorcima, ali bilo je skroz prirodno da ekipa te snage u ključnom meču A grupe, baš kada je bilo potrebno, objasni zašto je 6. u koloni svih vlasnika EURO medalja.

S jednim prvim mestom, dva druga i jednim trećim (pre dva leta u Barseloni).

I Italija može da se pohvali maksimalnim učinkom u tri kola grupne faze, pošto je aktuelni svetski prvak i osvajač 11 evropskih odličja (3, 2, 6) u ovom trenutku koplja ispred Grčke, a još više Francuske i Gruzije, s kojima je imala posla na ovom takmičenju.

Još da im se pridruže Crna Gora (sinoć igrala sa Turskom), Rusija (kvalitetnija od Gruzije) i Grčka (mada ne bi bila velika senzacija ni da Rumunija prođe dalje), pa će sve biti potaman.

Odnosno, kako to nalaže višedecenijski odnos snaga u ovom sportu, s obzirom da su Rusija (5, 3, 3), Nemačka (2, 4, 3), Holandija (1, 0, 1)… odavno niži nivo.

Nemačka za kraj

Vaterpolistkinje Srbije nisu uzele nijedan bod u pet mečeva prvenstva Evrope, šta više bile su previše „lak „plen“ za Grčku, Rusiju, Hrvatsku, Slovačku i Mađarsku, pa im ostaje da odigraju još današnji meč (11.30) za 11. mesto u konkurenciji 12 reprezentacija. Protiv „fenjeraša“ B grupe – Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari